torsdag 4 augusti 2016

Stoner

Det händer inte ofta – men nu har jag faktiskt läst en bok, i vilken jag önskar att jag kunde "träda in" och påverka huvudpersonerna. John Williams bok Stoner är en gripande berättelse om en mans liv, karriär och död. Den kom ut första gången 1965. Då sålde den i en mindre upplaga, men var omtyckt av det fåtal som fick upp ögonen för den. På senare år har Stoner fått en renässans och blivit en storsäljare i många europeiska länder. Den är översatt till svenska av Rose-Marie Nielsen.


Omslag: Klara Gunnarsson.

William Stoner växer upp i början av 1900-talet som enda barnet till ett strävsamt lantbrukarpar i Missouri i USA. Från början är det ingen tvekan om att han ska ta över gården och fortsätta bruka den karga, torra jorden. Men som av en händelse bestämmer sig fadern för att skicka pojken till en lantbruksutbildning på universitetet i Columbia. Den ska ta fyra år, och sedan tänker sig fadern att sonen ska komma hem med många nya kunskaper om att bruka jorden.

Men under utbildningens andra år händer något; Stoner ändrar inriktning på sina studier och börjar ägna sig åt engelsk litteratur i stället. Jordbruksämnena överger han helt. Föräldrarna får inget veta förrän på själva examensdagen. Sedan fortsätter Stoner med högre studier inom litteratur. Föräldrarna accepterar att deras son inte kommer hem till gården. Han har hela tiden försörjt sig och sina studier genom hårt arbete på en släktings gård.

Stoner börjar så småningom arbeta på universitetet. Han får ett par vänner. En dag träffar han en kvinna, Edith, som han förälskar sig i och friar till. Hon tycks dock tveka och ger sig in i äktenskapet på tvivelaktig grund. Mycket snart visar det sig att hon egentligen är en bitter, barnslig och mycket omogen människa. Edith vill ha ett barn, men när flickan är född är det Stoner som får ta hand om henne. Edith intresserar sig inte för dottern förrän denna är i skolåldern och hon märker att flickan och Stoner har roligt ihop. Då gör den bittra skatan allt för att sabotera relationen dem emellan.

Stoner tycker om sitt jobb. Han älskar litteraturen. Men han har oturen att få en kollega som gör allt för att sätta käppar i hjulet för honom. Både hemma och i karriären har Stoner det tufft. Men under en period får han äntligen uppleva riktig kärlek – han förälskar sig i en ung doktorand. Den taskiga kollegan ser dock till att förstöra även denna ljusglimt i livet för Stoner.

Detta låter säkert som en väldigt miserabel historia. Men faktum är att denna lågmälda och välskrivna berättelse griper tag i mig, och jag engagerar mig i Stoner och hans liv. Jag skulle verkligen vilja kliva in och framförallt ruska om hans elaka fru och läsa lusen av henne. Så svinaktigt beter man sig bara inte! Den taskiga kollegan skulle också behöva höra några sanningens ord. Utöver det skulle jag vilja stötta Stoner, så att han vågar stå upp för sin dotter. Faktum är att han visar styrka på sitt lågmälda vis vid en del tillfällen. Han är också en riktig arbetsmyra, både på den tiden då han arbetade på gården och senare på universitetet. Inte undra på att han med näbbar och klor ville avslöja en fuskande, inkompetent och lat doktorand. Det är inte direkt action i traditionell bemärkelse i berättelsen om Stoner, men han får i det lilla uppleva både det ena och det andra, som kan vara nog så stormande. Stoner är en bok jag gärna rekommenderar.



2 kommentarer:

  1. Älskar den här boken, så bra! Jag är lite avis på dem som har den kvar att läsa. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...