måndag 1 augusti 2016

Huset vid sjön

Nyligen läste jag en bok, som var nästan helt omöjlig att släppa. Tur för mig att den var lång! ;-)


Omslagsdesign: Anna Henriksson.

I Cornwall bor familjen Edevane på den vackra och idylliska egendomen Loeanneth*. Paret Edevane lever normalt sett ett mycket tillbakadraget liv, men varje år vid midsommar brukar man hålla en stor fest. Så ska ske även sommaren 1933. Men detta år slutar firandet i tragedi. Under natten försvinner yngste familjemedlemmen, lille Theo, spårlöst. Trots ett enormt polispådrag är det ingen som återfinner den elva månader gamla pojken. Försvinnandet påverkar familjen starkt, och de flyttar så småningom till London. Egendomen i Cornwall står övergiven och förfaller.

Sjuttio år senare springer bokstavligt talat den unga polisen Sadie Sparrow på det övergivna huset. Hon bor tillfälligt hos sin morfar, eftersom hon uppmanats att ta ledigt från sin tjänst som kriminalpolis i London. Hennes nyfikenhet på husets hemligheter leder till att hon börjar forska i vad som egentligen hänt där och varför huset står övergivet. Spåren leder till den kända deckarförfattarinnan A C Edevane.

Gamla familjehemligheter, som långsamt avslöjas, är det gott om i Kate Mortons bok Huset vid sjön. Både familjen Edevane och Sadie Sparrow själv har gott om sådana. Det handlar inte bara om den lille försvunne pojken. (Blev han kidnappad? Blev han mördad? Varför?) Familjen Edevane döljer fler hemligheter. (Varför har de valt att leva ett så tillbakadraget liv? Vad råkade mr Edevane ut för under första världskriget?) Att Sadie har något tragiskt i bagaget står också snart klart. Någon skickar henne brev, som hon bara returnerar. A C Edevane har ruvat på sina egna hemligheter i sjuttio år. Vad vet hon egentligen om sin lillebrors försvinnande?

Huset vid sjön, som är översatt till svenska av Louise Thulin, är så spännande och gripande att den är svår att lägga ifrån sig. Den rör sig mellan dåtid och nutid samt mellan de olika personernas upplevelser. Sakta men säkert får man en bild av vad som hänt. Gillar du också hemligheter, som långsamt nystas upp, tycker jag verkligen att du ska läsa den här boken.
*Loeanneth betyder "huset vid sjön" på korniska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...