söndag 21 augusti 2016

Falsterbo fyr

Sandhammarens fyr står i Skånes sydöstra hörn och lyser. På den motsatta sidan av landskapet, i det sydvästra hörnet, står den gamla, anrika Falsterbo fyr. Idag var fyren öppen för besökare.


Falsterbo fyr.

Falsterbo är Skandinaviens äldsta fyrplats. Redan på 1200-talet såg man till att signalera medelst sjömärke. Gamla kolrester på Kolabacken i Falsterbo avslöjar att man också använt sig av vårdkasar för att under århundradenas lopp rädda fartyg från förlisning. 1635 bestämde man sig för att bygga en vippfyr på Kolabacken. I slutet av 1700-talet byggdes den stenfyr, som du kan se på bilden här ovanför. Den placerades närmre Måkläppen.
Fyren stod färdig 1795 och rymde också bostäder åt både fyrmästaren, fyrvaktaren och fyrbiträdet med respektive familjer. De huserade i den fyrkantiga, lägre delen av byggnaden. Inledningsvis eldade man med öppen eld i toppen av fyren, som då inte hade någon lanternin. 1843 skaffade man en linsapparat, som byggdes in i en lanternin. I början av 1970-talet automatiserades fyren, i likhet med många andra fyrar i vårt land. Sedan 1990 används inte fyren längre för att signalera åt fartyg. Det finns ljus i den, men endast genom en svag lampa som "mysbelysning".


Linsapparaten i sin lanternin på Falsterbo fyr.


Trappan av sten med sakralt vitkalkade väggar.

Till skillnad från Sandhammarfyrens mycket smala trappa, har Falsterbo fyr en bred, fin stentrappa. Med hjälp av den kommer man ganska högt upp i tornet. På vägen upp kan man se hur personalbostäderna tedde sig.


Köket, som delades av tre familjer, i Falsterbo fyr.


Kan fyrmästarens skrivpulpet ha sett ut så här månne?

Van vid dagens moderniteter och spatiösa bostäder som man är, kan man inte låta bli att häpna över hur smått man bodde förr i tiden. De tre familjerna hade ett rum vardera och delade på köket. 


Gröna, smala, vindlande trätrappan.

Vad är en fyr utan en riktigt smal, vindlande trappa? Även Falsterbo fyr har givetvis en sådan. För att kunna komma ut på "balkongen" som omgärdar lanterninen, måste man äntra en mycket smal, brant och vindlande trätrappa. Återigen funderade jag på dem som en gång i tiden har arbetat här och sprungit i dessa trappor.


Utsikt mot Måkläppen.

Belöningen för att klättra ända upp i toppen av fyren är vidunderlig utsikt åt alla håll. Havet, Måkläppen, Öresundbron, golfbanorna och Falsterbo – allt har man koll på där uppifrån. Vid horisonten var det lite disigt. Annars hade man nog sett ända till Danmark också.


I fjärran finns Öresundsbron och Danmark.


Badhytter och golfspelare.

När jag fick syn på golfspelarna och badhytterna kom jag att tänka på en bok som utspelar sig i Falsterbo. Både just golf, golfspelare och badhytter är viktiga ingredienser i boken. Givetvis omnämns förstås också Falsterbo fyr. Boken jag tänker på är Badhytten: Det som göms i sand kommer fram ibland, skriven av Christina Olséni och Micke Hansen. Det var ett tag sedan jag läste den, men jag har inte skrivit om den här på bloggen ännu.


Omslag: Maria Jörgel Andersson.

Pensionärsvännerna Ragnar, Egon, Märta och Elisabeth är golfspelare och brukar ge sig ut tidigt på lördagsmorgnarna för att spela på Falsterbo Golfbana. Så gör de även denna soliga morgon i juni. Rundan får dessvärre ett abrupt slut, eftersom de finner klubbens ordförande död i sandbunkern på hål två. De blir mycket oroliga över detta, eftersom två av dem råkat slå sina bollar i riktning åt just denna bunker. De är helt enkelt säkra på att ordföranden fått en hård golfboll i huvudet och avlidit på fläcken. I stället för att ringa polisen, ringer de en yngre släkting, som är åklagare. Denne är sjukskriven för utbrändhet och dessutom mycket bakfull just denna lördagsmorgon. Kanske är det därför han fattar det irrationella beslutet att inte omedelbart ringa polisen. Han lovar dock att på något sätt hjälpa pensionärskvartetten, bara de håller tyst om det inträffade. Vad denne åklagare inte anar är att Ragnar och Egon bestämmer sig för att ta saken i egna händer, i syfte att sopa igen spåren och försöka få dödsfallet att se ut som självmord. De transporterar därför den döde i hans egen golfbil och placerar honom på sitt kontor i klubbhuset. Detta är upptakten till en serie både dråpliga och allvarliga händelser i lilla Falsterbo.

Badhytten är en lättläst berättelse inom genren ”dråpliga deckare”, som man skulle kunna kalla den. Här får du följa en ganska omfattande samling människor, som bor i Falsterbo. Några av dem gör lite klantiga saker, som till exempel detta med att flytta på golfklubbens döde ordförande, vilket verkligen sätter myror i huvudet på de lokala poliserna då de ska försöka utreda dödsfallet. Detta är inte heller den enda mystiska händelse som inträffar i det lilla samhället denna sommar. Pö om pö får läsaren lära känna ortsborna och varför det ena lett till det andra. Förutom jakten på lösningen får man också en stor portion av sommarstämning och fina strandnära miljöer. Badhytten är verkligen en bok för dig som söker lättsam underhållning i härlig sommarmiljö.


Omslag: Harry Rosenqvist.

En annan bok, som utspelar sig i Falsterbo, är Farligt för familjen. Den är skriven av Folke Mellvig och publicerades första gången 1958. Det är alltså ett Falsterbo från 50-talet – då man till exempel reste med tåg mellan Malmö och Falsterbo – vi får möta i Folkes spännande deckare. Självklart finns Falsterbo fyr med på ett hörn i handlingen. Läs mer om vad jag tyckte om boken genom denna länk.

Nu är Internationella Fyrdagen firad för i år. Tack vare åtskilliga entusiaster, som organiserar sig genom olika fyrföreningar, hålls våra fyrar i gott skick. Kunskapen om dem, deras historia och syfte bevaras för kommande generationer. Genom föreningarnas ideella försorg får vi tillfälle att besöka dessa våra kulturarv. Men trots att Internationella Fyrdagen är över, behöver man inte avstå ifrån att besöka fyrar för det. Även om man inte får tillfälle att stiga in och klättra upp i dem, är de mycket beundransvärda också från utsidan. Ofta är de placerade i trevliga, natursköna omgivningar. Dessutom kan man som boknörd passa på att läsa böcker, i vilka fyrar figurerar på ett eller annat sätt.
PS Alla bilderna (förutom bokomslagen) i detta inlägg är tagna av Herr Bokskorpion. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...