söndag 7 augusti 2016

Eugen Kallmanns ögon

Nesser är alltid Nesser! Jag har i princip aldrig blivit besviken på en bok från Håkan Nessers penna – så inte heller denna gång. Alldeles nyligen kom hans senaste verk, Eugen Kallmanns ögon, ut.


Omslag: Karin Hagen.

Leon Berger drabbas hårt då hans fru och tonåriga dotter avlider under en resa utanför Tanzanias kust. I ett försök att hjälpa sig själv nappar han på den forna studiekamraten, Ludmillas förslag att lämna Stockholm, flytta norrut och börja undervisa på en av högstadieskolorna i K. Sagt och gjort; Leon startar ett nytt liv i K.

Leons företrädare på posten som svensklärare på Bergtunaskolan, Eugen Kallmann, har dött under lite mystiska omständigheter i det gamla ödehuset "Tyska huset", som ligger i K. Polisen har dock kommit fram till att det handlar om en olyckshändelse. Om detta vet Leon inledningsvis ingenting. Men pö om pö blir han alltmer indragen i Kallmanns öde, särskilt då han finner en samling underliga dagböcker i Kallmans (numera Leons) skrivbord på skolan. Dessa dagböcker tycks visa på att något inte står rätt till med Kallmanns bakgrund. Dessutom verkar det som att Kallmann var en mördare på spåren strax före sin död. Tillsammans med Ludmilla och en kollega vid namn Igor påbörjar Leon ett pusslande för att få klarhet i vad som egentligen hänt.

Höstterminen på skolan präglas inte bara av Kallmanns död, utan rasister sprider oro och hotar både personal och elever med anonyma budskap. Ett par invandrarelever misshandlas. Även Kallmann blev vid ett tillfälle misshandlad av rasister före sin död. Kulmen kommer då en av de unga rasisterna hittas död på skolans område. Finns det någon koppling mellan Kallmanns död och det som sker på skolan? Utöver Leons lilla privatspanargrupp, är även några av eleverna sysselsatta med att försöka ta reda på mer om Kallmann och vad som egentligen hänt.

Allt utspelar sig i huvudsak läsåret 1995-96. Sakta men säkert får dock huvudpersonerna (och läsaren) klart för sig att flera gamla hemligheter från förr spelar roll i det som inträffar i samhället. Nesser låter omväxlande de olika personerna komma till tals i varsina kapitel. På så sätt förs berättelsen framåt och alltfler ledtrådar avslöjas. Men vad som egentligen hänt är svårt att lista ut förrän det avslöjas på de sista sidorna. Håkan Nesser är en utmärkt berättare, med en språklig stil som jag gillar skarpt. Egentligen tycker jag mycket om att höra när Nesser är uppläsare av sina egna böcker. Eugen Kallmanns ögon har dock andra uppläsare. När jag läste eboken kunde ändå nästan höra Håkans stämma. Gillar du också Håkan Nessers berättarstil måste du absolut läsa Eugen Kallmanns ögon*. Det är en bok, som är svår att lägga ifrån sig.
*Titeln får naturligtvis sin förklaring, men exakt vad det betyder tänker jag inte avslöja här. Det har dock med mord att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...