fredag 12 augusti 2016

En mörderska bland oss

År 1830 avrättades den sista dödsdömda brottslingen på Island. Hennes namn var Agnes Magnúsdóttir. Hon var dömd, tillsammans med två medbrottslingar, för mordet på Natan Ketilsson och ytterligare en man samt för mordbrand. Trots att detta skedde för så länge sedan, lever minnet av händelsen kvar. En som fascinerades av berättelsen, som hon fick höra då hon var utbytesstudent på Island, är Hannah Kent från Australien. Hon blev så intresserad av Agnes öde att hon började forska djupare i saken. Resultatet blev boken En mörderska bland oss. Den är översatt till svenska av Karin Andræ.


Omslag: Siwe Design.

Agnes Magnúsdóttir föddes på norra Island som oäkting till en piga. Hon blev bortlämnad till fosterföräldrar vid sex års ålder. Dessvärre dog fostermodern i barnsäng och den mycket unga Agnes fick påbörja sitt liv som fattighjon och piga i olika gårdar. Då hon var drygt trettio år gammal kom hon till Natan Ketilssons gård. Kanske hade Agnes blivit lovad en tjänst som hushållerska i stället för piga. Kanske hoppades hon på mer än så. När hon kom till gården väntade dock andra omständigheter. Natan var en speciell man, som ägnade sig åt läkedom och helande örter. Han var anlitad av många och gav sig ofta ut på resor över Island. Han skaffade sig också fiender, kanske på grund av sitt hetsiga humör, kanske på grund av sitt kvinnotycke. På hans gård fanns två pigor, Agnes Magnúsdóttir och Sigríður Guðmundsdóttir. En som ofta slog sina lovar kring gården var den mycket fattige bondsonen Friðrik Sigurðsson. Han trodde att Natan hade pengar gömda på sin gård – pengar som Friðrik gärna skulle vilja komma åt.

Vad hände egentligen på gården? Vad var det som ledde till att Natan och en annan besökande man blev mördade och gården satt i lågor? Vem eller vilka var egentligen skyldiga till dådet? Agnes satt i förvar på gården Kornsá före sin avrättning. Den unge pastorsadjunkten þorvarður Jónsson, kallad Tóti, var den som skulle förbereda Agnes för döden. Inför honom tinar hon upp och avslöjar vad som hänt. Hannah Kent grundar sin bok på fakta, som hon funnit vid sina efterforskningar. Hon ger dessutom Agnes mer djup och personlighet genom att fiktivt berätta om hur hon kan ha haft det i sitt liv. En mörderska bland oss är en mycket välskriven, intressant och gripande bok, som dels ger en bild av det karga livet på Island med köld och fattigdom, och dels skildrar en dödsdömds sista tid. Klart läsvärd, om du gillar den här typen av innehåll!

Hannah Kents bok heter Burial Rites på originalspråket. Se och hör henne berätta om den här:

Boken har blivit dramatiserad av Sveriges Radio. Det är en mycket bra produktion och du finner den genom Radioföljetongen, där du kan lyssna på den fram till den 16:e september. Berättarrösten tillhör Johan Gry och Agnes röst görs av Gunilla Johansson.

Vill du veta mer om Agnes, finner du en utmärkt text och bilder hos Icelandic Roots.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...