lördag 13 augusti 2016

Chinua Achebes arvtagare ...

... sägs heta Chigozie Obioma. Hans debutbok, Fiskarmännen, är veckans bok från Dagens Nyheter.
Chinua Achebes Things Fall Apart (Allt går sönder) har jag läst en gång för länge sedan, men Chigozie Obioma är ett helt nytt namn för mig. Om man ska tro Dagens Nyheters recensent, kommer Fiskarmännen att bli en modern klassiker. Så här beskriver förlaget boken:
"Nioårige Benjamin är yngst av fyra oskiljaktiga bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. När deras stränge far lämnar hemmet för en tid utnyttjar bröderna sin nyvunna frihet till att fiska vid floden, en gång ren och livskraftig, numera en nedsmutsad, förbjuden plats. På denna förbjudna plats får de höra en fruktansvärd spådom om hur en av bröderna kommer att dö, en förutsägelse som får misstron att börja växa mellan dem och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp.
Genom att väva samman mytiska inslag med modernt berättande gestaltar Obioma ett samhälle som står mittemellan tradition och modernitet. Fiskarmännen är en roman om skuld, syskonlojalitet och om trons kraft. Genom skildringen av en familjs öde framträder också berättelsen om Nigeria, och om en betydelsefull tid i landets komplexa historia.
Chigozie Obioma har för sin sensationella debut hyllats av kritiker världen över och kallats en självklar arvtagare till Chinua Achebe."
Fiskarmännen får härmed ta plats i min virtuella hög av böcker att läsa i framtiden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...