måndag 4 juli 2016

The Art of Asking

Har du någon gång funderat på hur det är att vara gatuartist? Har du grunnat på vilka människor som döljer sig bakom gatuartistens "kostym"? Eller vill du veta hur man skapar och bibehåller en god kontakt med de fans man har som artist? Du kanske gillar Amanda Palmers musik och skulle vilja veta mer om henne? Eller tänker du mycket på hur tillit mellan människor fungerar? Då ska du absolut läsa boken The Art of Asking, som har undertiteln Hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp. Gatuartisten, musikern och bloggaren Amanda Palmer har gjort många kontroversiella saker i sin karriär. Hon har lärt sig intressanta saker och dragit värdefulla slutsatser. Dessa delar hon frikostigt med sig av i sin bok. Översättningen till svenska står Lisa Linder för.


Omslagsfotografi: Allan Amato.
Omslagsdesign: Jonas Rahm.

Jag kände inte alls till Amanda Palmer tidigare. Jag har (ännu) inte lyssnat till hennes musik, som hon själv beskriver som en blandning av punk, rock och mörk cabaret. Men hennes bok, hennes livsstil och hennes erfarenheter är mycket intressanta att ta del av. Man kan verkligen inte placera hennes bok i någon särskild genre, och det passar så bra, för Amanda Palmer är inte heller en person som man kan sätta i ett speciellt fack. Hon är en mångsysslare, som inspireras av livet och skapar musik därefter. Hon vågar prova så många olika uttryckssätt.

Amanda skriver om så många saker, som är spännande att ta del av. Men om jag ska välja ut något, så tycker jag att det kanske mest intressanta att läsa om är hur hon ser på sina fans och hur hon håller kontakten med dem. Hon vågar be dem om hjälp med allehanda saker och gång på gång visar hon vilken stor tillit hon har till sina medmänniskor. Amanda genomförde också ett framgångsrikt crowdfunding*-projekt, som genererade en otroligt stor summa pengar, i syfte att finansiera ett kommande musikalbum.

Amanda berättar om sig själv, sin karriär och vilka erfarenheter hon skaffat sig. Men hon ger också goda och tänkvärda råd och vägvisning för andra, som står i startgroparna för någon form av konstnärlig karriär. The Art of Asking är en mycket läsvärd bok, som inspirerar och sätter igång många tankar hos läsaren. Vill du ha en försmak om vad den handlar om, kan du med fördel lyssna till Amandas TED Talk. Det är som en sammanfattning av boken.
*Crowdfunding kan närmast översättas som "gräsrotsfinansiering", det vill säga att ett antal människor skänker pengar så att ett särskilt projekt kan genomföras. Projektledarna har idén, men saknar pengar för att genomföra den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...