fredag 15 juli 2016

Svarta band

Svarta band är en novell skriven av Jonas Larsson. Den är publicerad i den digitala science fiction-tidskriften Brev från Cosmos.
Filip lever i efterkrigstid där byggnader ännu inte återuppbyggts och bussar är, om inte trasiga, ständigt sena. Robotkriget har också lett till att internet är nedsläckt – annars hade man förmodligen inte vunnit kampen mot maskinerna och deras artificiella intelligens. Men boende i en gammal kaffebryggare har Filip i hemlighet en överlevande, en Vaporoton, som han lever tillsammans med i ett destruktivt vänskapsförhållande. Vaporoton är inledningsvis utlämnad till Filips välvilja. Men efter en förhandling är det snarare den lilla maskinen som har fått ett visst övertag. Den har nämligen erbjudit sig att deklarera åt Filip mot att den ska slippa brygga kaffe åt honom. Filip, som har ett litet företag, tycker att det är mycket krångligt att deklarera och tackar ja till erbjudandet. Hela situationen drivs till sin spets då skattemyndigheten en dag hör av sig och vill träffas. De har upptäckt saker i deklarationen, som behöver utredas närmare. Filip finner sig nu vara helt utlämnad åt Vaporotons välvilja. Hur det hela slutar tänker jag inte avslöja. Jag tycker du ska läsa novellen.

Jag tyckte mycket om den här novellen. Den är humoristisk på samma gång som den har ett allvarligare budskap. Dessutom är den väldigt spännande. Jonas Larsson var en ny bekantskap för mig, och jag kan konstatera att jag gillar hans berättarstil.

Vill du också läsa Svarta band? Du finner den i Brev från Cosmos, som du kan ladda ned gratis genom denna länk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...