fredag 15 juli 2016

Mama Sema

Oskar Källner är en författare, vars berättelser jag tycker mycket om. Därför var det roligt att få läsa hans Mama Sema, då den publicerades i science fiction-tidskriften Brev från Cosmos.
Mama Sema, en äldre kvinna, lever på en plats präglad av turism, eftersom havet, stranden och palmerna lockar. Man kan undra varför turisterna egentligen söker sig dit, eftersom de ändå har implantat i tinningarna. Dessa gör att de är konstant uppkopplade mot internet. Mama Sema konstaterar att de kan sitta i timmar och stirra på havet utan att egentligen vara närvarande.
"Vad var vitsen med ett långt liv om man inte var närvarande i det?" tänker den kloka Mama Sema.
En dag är det dags för Mama Semas värld att få besök av de mäktiga och gudalika varelserna från Durga. De är i grund och botten maskiner, vilket Mama Sema krasst konstaterar, då hennes dotter försöker få henne att besöka den fantastiska välkomstceremonin. Det sägs att dessa mäktiga artificiella intelligenser är på jakt efter ett nytt orakel.

Mot sin vilja finner sig Mama Sema övertalad att bli detta orakel. Hon följer med till Durga och lär känna de gudalika maskinerna, som tagit namn och utseende efter gamla indiska gudar. Med hjälp av sin intuition – en förmåga som maskinerna ännu inte kunnat återskapa artificiellt – vägleder hon maskinerna. Hon ser in i framtiden, och det hon ser är inte gott. Men hon ser också en lösning. Frågan är om maskinerna verkligen kommer att följa hennes råd.

Oskar har skrivit en mycket gripande och tänkvärd novell. Genom Mama Sema bjuder han på mycket klokskap. Utöver det är det alltid roligt att läsa om de tekniska innovationer, som finns i Oskars science fiction-berättelser. Vill du läsa en välskriven och tänkvärd novell om artificiell intelligens, tycker jag att du ska läsa Mama Sema. Du finner den i första numret av Brev från Cosmos, vilket du kan ladda ner gratis genom denna länk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...