måndag 11 juli 2016

Hjärtats innersta röst

Jan-Philipp Sendker debuterade med boken Konsten att höra hjärtslag. Nu har uppföljaren, Hjärtats innersta röst, översatts till svenska av Lisbet Holst och Lena Torndahl.


Omslag: Emma Graves.

I Hjärtats innersta röst får vi möta amerikanska Julia tio år efter att hon reste till Burma för att försöka ta reda på vad som egentligen hänt hennes försvunne far. Trots att hon då också fann en dittills okänd halvbror, som hon lovade att komma och hälsa på ofta, har det inte blivit av att återvända till landet. Nu har Julia emellertid börjat höra en röst i sitt huvud. Den pockar så mycket på uppmärksamhet att hon inte kan ignorera den. Har hon blivit psykiskt sjuk eller är hon utarbetad?

Situationen får Julia att äntligen ta ledigt från jobbet och genomföra den där resan till Burma. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut på jakt efter röstens ursprung. Den visar sig tillhöra en burmesisk kvinna med ett mycket tragiskt och gripande förflutet. Kvinnan är numera död, men hennes syster lever och kan berätta en del av historien. Frågan är om kvinnans båda söner ännu lever och kan komplettera berättelsen? Julia och hennes bror fortsätter leta. Men det är inte riskfritt; Burma styrs av en militärjunta, som håller strikt kontroll på befolkningen. Denna militärregim är orsak till det mycket tragiska öde som drabbat den döda kvinnan och hennes båda söner. 

Om du tyckte om Sendkers första bok, kommer du med all säkerhet att gilla även Hjärtats innersta röst. Jag tycker själv att den sistnämnda nästan är ännu bättre än den första. Här får man inte bara ta del av flera gripande människoöden. Jan-Philipp ger också en inblick i hur det har varit för det burmesiska folket att leva under militärt styre. Han har själv arbetat som journalist i landet och det borgar för att han vet vad han talar om. Jag tycker mycket om Jan-Philips sätt att skriva; han blandar gripande öden med verkliga omständigheter. Dessutom rymmer hans böcker även stark och intensiv kärlek. Om du inte har läst Konsten att höra hjärtslag, kan du ändå ge dig på Hjärtats innersta röst. Jag tycker att den fungerar utmärkt att läsa fristående också.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...