Sidor

torsdag 28 juli 2016

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré

Skulle du vilja läsa en feelgood-roman med poetiskt språk, som handlar om passionerade känslor och engagemang i ett gammalt ärvt hus? Då ska du läsa Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré. Den är skriven av Mamen Sánchez och översatt till svenska av Lasse Zilliacus.


Omslag: Emma Graves.

Cecilia har blivit övergiven av sin make. Efter en tid av förvirring, bestämmer hon sig för att renovera och bosätta sig i sina morföräldrars gamla hus. Det är dock ett stort hus – alltför stort för en ensamstående kvinna. Därför vill hon gärna hyra ut rum. Huset ska bli ett pensionat för unga studentskor vid det näraliggande universitetet. När hon etablerat kontakt med en snickare, och de båda går igenom vad som behöver göras, upptäcker de att någon brutit sig in i det gamla huset, som stått tomt sedan morföräldrarnas död. Det visar sig vara Justice, en papperslös flykting från Afrika. Mot snickarens råd, anställer Cecilia den unga flyktingen som allt-i-allo.

Under renoveringens gång söker Cecilia, och finner, sina nya hyresgäster. De tre kvinnorna, som kommer i fråga, har helt olika bakgrund. Några av dem har hemligheter med sig i bagaget. Någon av dem skaffar sig hemligheter under läsårets lopp. Cecilia anställer också en hushållerska – en äldre kvinna, som tycks dyka upp som en skänk från ovan. Det blir en brokig samling människor, som huserar i pensionatet. Cecilia har noggrant gjort upp vilka regler som skall gälla för dem alla. (Bland annat den regel, som gett boken dess namn.) Men en efter en bryts reglerna – inte minst av henne själv. De drabbas av inbrott och förlorar alla sina värdesaker. I samband med detta försvinner Justice. Han blir därför misstänkliggjord. Utöver detta har de alla sina olika kärleksbekymmer. Dessutom tycks en gammal hemlighet döljas i huset. Under renoveringen hittades nämligen ett gammalt skrin inmurat i en vägg. Skrinet innehåller ett mycket speciellt hängsmycke. En dag visar det sig att hushållerskan har ett precis likadant smycke. Vad har huset för hemligheter? Vem är hushållerskan egentligen?

Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré är en bok full av passion, både mellan människor och inför det gamla huset. Mamens språk är ofta mycket poetiskt. För den som vill lyssna på ljudboken, kan jag berätta att Louise Raeders röst passar väldigt bra till berättelsens fina språk. Utöver den passionerade kärleken, finns det också en hemlighet, som sakta men säkert avslöjas. Mamen berör även mycket gripande flyktingarnas situation, då de försöker fly från Afrika till Spanien, där berättelsen utspelar sig. När boken slutar, står jag med en del frågor omkring de olika personernas öden. Kanske kommer det ännu en bok om pensionatets invånare? Den kommer jag självklart att läsa i så fall. Detta är en mycket bra bok för dig som gillar kombinationen feelgood och gamla hemligheter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar