tisdag 12 juli 2016

Boklådor i sydvästra Cornwall

Som bokmal är det i stort sett omöjligt att besöka en stad utan att kika in i dess bokhandel. På semestern i Cornwall blev det tillfälle att titta in i hela tre olika boklådor – var och en med sin mycket personliga prägel.

PenzanceI Penzance fann vi nyöppnade Barton Books. Det är verkligen en speciell liten boklåda. De saluför inte alls de senaste romanerna eller deckarna. De har snarare specialiserat sig på ett begränsat urval av lite mer udda, men ändå mycket tilltalande, titlar och beskriver sin inriktning med orden: "beautiful books for creative folk".
Faktum är att jag fastnade för en hel rad roliga och lockande titlar. Men det tråkiga med pappersböcker är att de väger en del. Jag fick helt enkelt begränsa mig för att inte riskera att göra resväskan för tung på hemresan. Här är ett exempel på ett av mina fynd:


Självklart åkte denna eboknörd till Storbritannien för att köpa en pappersbok som är skriven och illustrerad av en svenska! ;-) Skämt åsido – det är riktigt roligt att Barton Books, med sitt speciella urval, har valt att saluföra Maja Säfströms fascinerande och intressanta bok. Den finns för övrigt som ebok på engelska. Läs mer om Barton Books i en artikel i den lokala tidningen The Cornishman.


St Just


I den lilla kustnära orten St Just finner man ett mysigt litet antikvariat. Det heter The Cook Book och erbjuder inte bara böcker av olika ålder, utan också ett café. Efter ett besök i bokavdelningen på andra våningen, slog sig herr Bokskorpion och jag oss ner för att prova på husets hembakta kakor. Utbudet består utöver detta av typisk brittisk frukost och inte minst "cream tea".
Bland hyllor, som dignar av antikvariska fynd, finner man också ...
... glasskåp med inlåsta dyrgripar ...
... och inte minst tecken på det kustnära läget.

Jag tog inga bilder från cafédelen för de hade skyltat den mycket relevanta uppmaningen att låta alla tekniska prylar vara och bara njuta av bakverk och annat gott. 


St IvesI det mycket vackra och populära St Ives finns givetvis också en boklåda. I denna fann jag åtskilliga trevliga romantitlar med anknytning till Cornwall. Med tanke på den där allt tyngre resväskan, valde jag att bara lägga dessa titlar på minnet. Ett sådant beteende är verkligen inte snällt mot den stackars bokhandlerskan; att bara använda hennes butik som ett slags utställningslokal och sedan köpa böckerna någon annanstans. Jag får min själ resa dit en gång till och kompensera henne! ;-)PS Bilderna i inlägget är tagna av Bokskorpionen med hjälp av den superavancerade kameran i iPhone 4S. ;-) DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...