torsdag 14 juli 2016

4.50 från Paddington

Gillar du klassiska pusseldeckare? Då är förstås Agatha Christie självklar läsning för dig. Eftersom hon var väldigt produktiv, kan man roa sig länge, länge med alla hennes verk. Ett av dem är 4.50 från Paddington, som kommit i ny översättning av Helen Ljungmark. Den gavs ut första gången 1957.


Omslag: Sara R Acedo.

En gammal dam reser med tåg för att hälsa på sin väninna. På ett ställe längs vägen, löper två järnvägsspår parallellt. Det slumpar sig så att två tåg råkar köra jämsides med varandra. Den gamla damen kan inte låta bli att kika in i vagnarna på det andra tåget, och blir plötsligt vittne till att en man stryper en kvinna i en av kupéerna. När hon kontaktar konduktören för att varsko honom, verkar han inte tro henne. Hon lämnar även en anmälan på stationen där hon kliver av. Men alla tycks bara tro att hon är en gammal dam, som har lätt för att inbilla sig saker. Hon känner sig avfärdad.

Som tur är för damen, heter hennes väninna Jane Marple. När allas vår miss Marple får nys om det inträffade, gör de båda damerna en anmälan tillsammans hos den lokala polisen. En eftersökning av den strypta kvinnans kropp inleds, en undersökning av fallet startar. Men det är resultatlöst. Det finns inget lik, ingen mer än den gamla damen har sett något. Är det så att den gamla damen inbillat sig ändå? Miss Marple tänker inte ge sig. Tack vare hennes uppfinningsrikedom inleds ett arbete i lönndom, som leder till att kroppen efter en strypt kvinna hittas och så småningom även att mördaren avslöjas.

Kroppen hittas på ett gammalt förfallet gods, och ganska snabbt har Christie presenterat en liten samling aktuella "kandidater" att misstänka för brottet för läsaren. Trots denna begränsade skara av misstänkta, blev jag riktigt överraskad då sanningen kom fram. Jag hade inte alls tänkt mig att det skulle vara just den personen, som var mördaren. Det är roligt att läsa pusseldeckare som 4.50 från Paddington; man försöker själv lösa gåtan och grunnar på vem som kan ligga bakom dådet och varför mordet har skett. Det är verkligen inte konstigt att Agatha Christie blev så populär under sin livstid och att hennes böcker fortfarande läses av så många.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...