torsdag 16 juni 2016

Reginald Hill

Nestorn bland de brittiska deckarförfattarna, Reginald Hill, var oerhört produktiv som författare. Inte nog med att han skrev hela 22 böcker om kriminalkommissarierna Andrew Dalziel, Peter Pascoe och Edgar Wield. Han skapade också några noveller om de här herrarna (de är inkluderade i listan här nedanför). Han skrev dessutom över trettio andra verk – en del av dem under olika pseudonymer. Om han hade fått leva, skulle han ha fyllt åttio år i år, och hade egentligen fortfarande kunnat skriva.


Reginald Hill. Bild via BBC.

Jag fängslades av Reginalds deckare då Minotaur började publicera dem. De blev sträckläsningsböcker för mig, och jag kunde knappt vänta på att nya titlar skulle komma ut. Men det är tyvärr så, att då Reginalds böcker började publiceras på svenska valde man av någon outgrundlig anledning att ge ut endast vissa av titlarna och dessutom i mycket blandad ordning. Det är väldigt synd, för parallellt med deckargåtorna får man ta del av polisernas privatliv och dessa skildras kronologiskt. Det blev lite knepigt att försöka få ordning på vad som hänt eller inte hänt i deras liv, då man fick lösryckta ledtrådar lite huller om buller. För att försöka skapa någon reda i oredan skrev jag en lista över vilken kronologi som var den rätta – baserad på i vilken ordning titlarna publicerats i Storbritannien.

Den gamla listan kommer väl till pass nu, då en bloggläsare hörde av sig och undrade om alla böckerna i serien om Dalziel, Pascoe och Wield kommit ut på svenska och dessutom i vilken ordning de ska läsas, om man vill läsa dem kronologiskt. Jag letade fram min gamla lista och har kompletterat den med de engelska titlarna och givetvis med länkar till eböckerna. Ganska många av titlarna finns i epubformat på svenska. Men vill du läsa samtliga böcker i serien, blir du hänvisad till att läsa på engelska. Här är listan, men jag reserverar mig för om något årtal kan ha blivit fel. Tittar man närmre, så ser man hur kaotisk den svenska publiceringen varit.
 1. A Clubbable Woman (1970) ebok på engelska!
 2. An Advancement of Learning (1971) > ebok på engelska!
 3. Ruling Passion (1973) finns i två översättningar För gammal vänskaps skull (1977) och I minnenas tecken (2006) > ebok! > ebok på engelska!
 4. An April Shroud (1975) > ebok på engelska!
 5. A Pinch of Snuff (1978) > ebok på engelska!
 6. A Killing Kindness (1980) > ebok på engelska!
 7. Deadheads (1983) En dans på rosor (2005) > ebok! > ebok på engelska!
 8. Exit Lines (1984) > ebok på engelska!
 9. Child's Play (1987) > ebok på engelska!
 10. Underworld (1988) Under jorden (2002) > ebok på engelska!
 11. Bones and Silence (1990) Mysteriespel (2000) > ebok på engelska!
 12. One Small Step (1990), novella*, även publicerad i Asking for the Moon
 13. Recalled to Life (1992) Återkallad till livet (2002) > ebok på engelska!
 14. Pictures of Perfection (1994) Bländverk (2003) > ebok på engelska!
 15. The Wood Beyond (1995) Det mörka arvet (2001) > ebok på engelska!
 16. Asking for the Moon (1996), noveller** > ebok på engelska!
 17. On Beulah Height (1998) Dalen som dränktes (1999) > ebok! > ebok på engelska!
 18. Arms and the Women (1999) > ebok på engelska!
 19. Dialogues of the Dead (2002) De dödas samtal (2013) > ebok! > ebok på engelska!
 20. Death's Jest-Book (2003) Dödens bok (2014) > ebok! > ebok på engelska!
 21. Good Morning, Midnight (2004) Godmorgon midnatt (2004) > ebok! > ebok på engelska!
 22. The Death of Dalziel (2007) Dalziels död (2007) > ebok! > ebok på engelska!
 23. A Cure for All Diseases (2008) Döden löser alla problem (2009) > ebok! > ebok på engelska!
 24. Midnight Fugue (2009) Dödsmässa (2010) > ebok! > ebok på engelska!
Reginald Hill har, som sagt, skrivit många andra böcker också. Dessa har han förfärdigat mellan varven med böckerna om Dalziel, Pascoe och Wield. Mest känd har han nog ändå blivit för serien om dem. Värt att nämna är dock att han skrivit en liten, mer humoristisk serie om privatdeckaren Joe Sixsmith. I en mycket läsvärd text om Reginald, beskrivs att han inte ville "producera" en deckare om året, utan i stället variera sig, och därmed skrev både historiska romaner, spänningsromaner och science fiction. Reginald behöll sitt ursprungliga yrke (lärare) ända fram till 1980, så man kan verkligen säga att han hade fullt upp under 1970-talet, eftersom han då skrev arton böcker, ett flertal noveller och dessutom en pjäs för TV och en sketch i en underhållningsshow.

Vill du läsa en intressant intervju med Reginald Hill? Läs vad han svarar på Janet Rudolphs frågor genom denna länk på sidan Celebrating Reginald Hill. Vill du höra Reginald Hill? Lyssna till en intervju från Theakstons Old Peculier Crime Writing Festival i Harrogate, som BBC har bandat. Eller se honom berätta om boken Dödsmässa här:
Ett par av Reginalds övriga titlar har getts ut som eböcker på svenska. De heter Hämnden och Främlingars hus. Jag har inte läst någon av dem än. Hämnden är jag riktigt nyfiken på, eftersom den beskrivs som en modern version av Greven av Monte Cristo – ett drama som har fängslat mig mycket ända sedan jag var tonåring. Det är roligt att även Reginald Hills andra böcker, och inte bara de om Dalziel och Pascoe, kommer ut på svenska.
*Denna berättelse handlar om den första mannen som mördas på månen. Han ser visserligen ut att trilla då han ska ta sig ner för stegen och ställa sig på månen, men uppenbarligen har något annat hänt. Dalziel, som suttit och sett händelsen på TV, och Pascoe blir inkopplade i fallet.

**Innehåller novellerna Pascoe's Ghost, Dalziel's Ghost, One Small Step och The Last National Service Man

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...