onsdag 8 juni 2016

Matmyten

Läkaren och genforskaren Tim Spector har skrivit den mycket intressanta boken Matmyten, med underrubriken Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss. Översättningen till svenska står Stefan Lindgren för.


Fotograf: Emma Wood,
omslagsdesign: Rawshock design.

Jag läste för snart ett år sedan den både roliga, underhållande och lärorika Charmen med tarmen. Då fick jag lära mig hur viktiga våra mikrober är för oss. I Matmyten fick jag en riktigt faktaspäckad och fördjupad kunskap om dessa våra små följeslagare och vad konsekvenserna blir då vi försöker ta död på dem.

Allting började då Tim Spector själv blev sjuk. Han trodde sig ha levat ett hyfsat nyttigt liv, men blev nyfiken på vad han kunde göra för att slippa ta mediciner. Som den forskare han är, gick han grundligt tillväga och läste åtskilliga forskningsrapporter och annat material. Han insåg att det är lätt för en läkare att sitta och kläcka ur sig generella "råd". Men hur lätt är det att omsätta dessa i verkligheten och få goda resultat? (Dessutom kan det vara lite knäckande för en auktoritet att inse att råden blivit förlegade och behöver bytas ut. Hur påverkar det patienternas syn på läkaren?) I själva verket är det så att våra mikrober styr hur vi mår. Och hur mikroberna har det kan vi själva påverka i stor utsträckning. Eftersom vi alla har våra individuella uppsättningar av mikrober, som vi fått från vår mor i födelseögonblicket, så fungerar inte generella matråd. Olika livsmedel påverkar olika människor på olika sätt på grund av dessa mikrober. Då Tim Spector gick till botten med många olika råd om mat och livsföring, fann han ändå några, som kan vara värda att beakta för alla.




Det är helt omöjligt att genom ett enkelt blogginlägg återge allt lärorikt och intressant, som Tim Spector skriver. Men jag drar några slutsatser:
  • Vi har både goda och onda mikrober i våra tarmsystem.
  • Vi bör värna de goda, så att de klarar att hålla de onda i schack.
  • Goda mikrober gynnas av grönsaker, frukt, fiberrik mat.
  • Onda mikrober gynnas av snabbmat, mat med hög socker- eller salthalt.
  • Onda mikrober skapar ett inflammatoriskt tillstånd i våra kroppar, som i sin tur leder till sjukdomar.
  • Goda mikrober tar fajten mot de onda och stärker vårt immunsystem.
  • Det är bra att försöka ha en så stor mångfald av goda mikrober som möjligt.
  • För att skaffa fler mikrober till sina tarmar bör man äta till exempel naturell yoghurt, franska opastöriserade ostar och mjölksyrade grönsaker.
  • Antibiotika slår ut mikrober – även de goda. Använd antibiotika så lite som möjligt.
  • Munvatten dödar också mikrober.
  • Att äta som människor i södra Europa, vid medelhavskusten, är gynnsamt.
  • Var inte rädd för vegetabiliskt fett – olivolja är bra för oss.
  • Undvik för allt i världen transfett (som finns i till exempel industriellt bakade kakor och kex).
  • Kaffe, mörk choklad och ett litet glas vin är bra.
Detta, och så oändligt mycket mer, kan man lära sig i Tim Spectors lärorika bok. Han går verkligen på djupet med varför vi bör undvika antibiotika, varför kejsarsnitt endast bör användas i nödfall, varför så många är allergiska idag, varför äldre människor plötsligt tacklar av då de flyttar till ett vårdhem. Mikroberna spelar en viktig roll i alla dessa fall. Han menar också att fetma är direkt relaterat till vad för uppsättning av mikrober man har i sin kropp.


Porträttbild av ett gäng goda mikrober: Lactobacillus acidophilus.

Genom Matmyten förstår jag att USA och Storbritannien har en mathållning och matvanor, som till en viss del skiljer sig från de skandinaviska. Franska, italienska och grekiska matvanor skiljer sig i sin tur ännu mer, på ett gynnsamt sätt. Amerikaner och britter har, menar Tim, ängsligt tagit till sig till exempel varningsropen om fett, medan fransoser, italienare och greker har haft en djupt rotad mattradition, som de är trygga med och inte överger bara för att någon ropar varningsord om fett i maten. Från början, på femtio-och sextiotalet, bannlystes allt fett. Man drog helt enkelt alla olika fettsorter över en kam. Numera har forskarna kommit fram till att vissa fetter är nyttiga och rentav nödvändiga för oss. I detta sammanhang kan jag bli lite förskräckt över att Sverige ännu inte förbjudit användningen av det direkt farliga transfettet. De flesta länder i väst har gjort det, eller åtminstone reducerat det rejält. Danmark förbjöd det redan 2003. Jag kan också bli förskräckt över att amerikanska snabbmatkedjor vinner alltmer terräng i vårt land. Vi tar över amerikanernas dåliga matvanor.

Det Tim Spector skriver är i viss mån inga nyheter. Medelhavsdietens goda inverkan är inget nytt, inte heller till exempel kunskapen om olika fetter. Men det Tim gör är att ge en fördjupad kunskap om varför vissa livsmedel är bra och andra dåliga. De goda mikrobernas inverkan på oss är ett område som hittills varit relativt okänt för de flesta. Några tidiga forskare har dock varit på "rätt spår", men har i viss mån inte fått komma till tals tillräckligt då fettvarningar utropats och livsmedelsindustrins reklamsatsningar dränkt alla protester. Just livsmedelsindustrin har under årens lopp satsat enorma summor på att marknadsföra sina hårt processade och mycket onyttiga produkter. Tendensen att hänga fast vid gamla, förlegade råd har också gjort att nya rön inte fått tillräckligt gehör.

Peter Letmark på Dagens Nyheter har skrivit en intressant artikel om Tim Spector, hans bok och vad han kommit fram till i sin research till boken. Du finner artikeln genom denna länk. Matmyten är en bok för dig, som gärna vill veta mer om hur du kan leva hälsosamt och gynna dina goda mikrober. Den är mycket läsvärd och jag rekommenderar den varmt!




I detta sammanhang vill jag också gärna slå ett slag för den mycket lärorika och inspirerande Sockerfilmen. Den finns på svtplay till den 20:e augusti. Sockerfilmen visar tydligt att det finns dolt socker i många matvaror, som man kanske rentav trodde var nyttiga. Men passa dig! En scen var riktigt otäck – det gäller en stackars amerikansk yngling, som helt förstört sina tänder genom att dricka läsk.



6 kommentarer:

  1. Intressant bok ska lägga den på minnet😊 Läser just nu charmen med tarmen.
    Hoppas att det är bra med dig
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda är mycket läsvärda, tycker jag. Charmen med tarmen är mer lättläst, medan Matmyten ger dig väldigt mycket fakta och bakgrund. Jag tror verkligen att Matmyten kan vara något för dig. 😄

      Radera
  2. Fick en sådan lust att få veta vad han menade med att undvika kjesarsnitt, för att jag har gjort ett, så blev intresserad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att du blir nyfiken. Jag vill inte ge dig dåligt samvete nu bara. Tim skriver att det är under den vaginala födseln, i det ögonblick som barnet pressas genom födslokanalen, som barnet får sin uppsättning mikrober av mamman. Så länge barnet ligger i livmodern har det (och får det) inga mikrober. Han är bekymrad över att man i USA, Storbritannien och vissa andra länder kan se en stor ökning av kejsarsnitt. Barnet får färre mikrober vid ett kejsarsnitt helt enkelt, och det kan leda till vissa hälsomässiga nackdelar för barnet. Numera känner man till detta och gör (åtminstone på en del sjukhus) insatser för att hjälpa det nyfödda barnet att få lite fler mikrober.

      Radera
    2. Förstår precis vad som han menar har hört talas om de mikroberna innan, och förstår varför det är bra för barnet. I mitt fall var det helt livsviktigt för barnets skull när beslutet av kjesarsnittet togs, så jag får inget dåligt samvete. Övriga barn har jag fött naturligt så...

      Radera
    3. Skönt att du inte fick dåligt samvete. I ditt fall skedde det ju av livsviktiga skäl. Jag tror Tim menade att det i vissa länder finns en tendens att låta genomföra kejsarsnitt av skönhetsskäl eller av planeringstekniska skäl. Och det känns ju inte speciellt livsviktigt m t p vad barnet förlorar.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...