fredag 3 juni 2016

Litteraturtogets tema – utanförskap

Litteraturtoget har nu nått sin slutstation, och det avslutande arrangemanget har ägt rum på Litteraturhuset i Oslo. För dig som vill veta mer om vad som hände under de två sista dagarna, rekommenderar jag läsning på Kongehusets hemsida (dag 2 och dag 3), på bokbloggaren Lisas blogg, på nättidningen Bok365's hemsida (Bergen, Gol, Voss, kronprinsessans bokhylla på tåget) och på NRK. Den som har facebook, twitter eller instagram kan följa händelserna under till exempel taggen #minbok.Då jag började tänka på Litteraturtogets tema för i år – utanförskap – dök genast en mängd titlar upp i huvudet. När jag sedan funderade mer på saken, insåg jag att det är ganska många böcker som handlar om utanförskap, eftersom utanförskap kan vara så många saker. För den utomstående kan kanske vissa utanförskap ses som större eller mindre, mer allvarliga eller mindre allvarliga. Men för den som befinner sig mitt i det är naturligtvis utanförskapet alltid stort och kräver mycket av den som upplever sin situation som jobbig. Men det som från början kanske var något svårt eller jobbigt kan kanske med tiden bli något positivt. I det sammanhanget är det precis som kronprinsessan säger, att litteratur kan ha en stor betydelse för oss:
"Alle kjenner seg igjen i å være utenfor; å føle seg fremmed, liten og utenfor fellesskapet. Problemet er bare at når vi selv opplever dette, tror vi at vi er helt alene om det. Litteraturen viser oss at flere har det som oss."
Oavsett vad man nu lägger i begreppet utanförskap är här några av de titlar jag kom att tänka på och som jag tycker är mycket läsvärda. Länkarna leder till vad jag tidigare skrivit om respektive titel.

En riktig "måste"-bok på detta tema, tycker jag att Fredrik Backmans Mormor hälsar och säger förlåt är. Mormor har levt på sitt eget vis, efter eget huvud, och barnbarnet Elsa lär känna denna egensinniga och starka kvinna efter hennes död. Mormor har levt i en slags utanförskap av egen vilja, och hon har brytt sig om och värnat om andra som kanske levt i sitt utanförskap mer eller mindre av tvång. Mormor är en mycket inspirerande kvinna, tycker jag.

Livet efter dig och Arvet efter dig, skrivna av Jojo Moyes, handlar också om utanförskap. Huvudpersonen Lou har upplevt trista och sorgliga saker och känner sig ganska utanför livet, av olika anledningar, i båda böckerna. Men hon lär sig hantera sina upplevelser och svårigheter. Båda titlarna är gripande böcker, tycker jag.

Roy Jacobsen är författaren bakom De osynliga. Det är en bok om en familj som lever ensligt på en ö i Nordnorge. Familjen har levt där i generationer och lärt sig att hjälpas åt. När huvudpersonen Ingrid ska börja arbeta på fastlandet märker hon hur annorlunda allting är där, jämfört med i hennes egen familj. En tänkvärd bok, vars fortsättning jag väntar ivrigt på.

Det finns så många fler böcker, som handlar om utanförskap i stort och smått. En "komplett" lista skulle vara helt omöjligt att sammanställa. Vill du ha fler boktips, kan jag rekommendera Litteraturtogets lista, som uppdateras efterhand.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...