torsdag 2 juni 2016

Litteraturtoget är ute på färd

Igår avgick Litteraturtoget från Bergen. Kronprinsessan Mette-Marit är initiativtagare och leder också flera av arrangemangen längs vägen. Det är tredje året, som kronprinsessan är ute och reser med Litteraturtoget, i syfte att öka intresset för böcker och läsning. Årets tema är utanförskap, som kronprinsessan menar att alla någon gång känt:
"Alle kjenner seg igjen i å være utenfor; å føle seg fremmed, liten og utenfor fellesskapet. Problemet er bare at når vi selv opplever dette, tror vi at vi er helt alene om det. Litteraturen viser oss at flere har det som oss."


Litteraturtoget. Bild via NSB.

Under gårdagen besökte kronprinsessan Språkkaféet på Bergens bibliotek. Där lär frivilliga norsktalande ut sitt språk till personer som önskar att lära sig det. Det är populärt. Listorna är fulltecknade och det är kö till att agera lärare. På kvällen var det officiell invigning för Litteraturtoget på Litteraturhuset i Bergen. Då intervjuade kronprinsessan författaren Jonas Hassen Khemiri. Han är aktuell med sin senaste bok på norska; Alt jeg ikke husker. Givetvis finns den som ebok. ;-)


Vackra Bergensbanen. Bild via NSB.

Under de närmaste två dagarna ska Litteraturtoget köra till Voss, Gol, Hønefoss och slutstationen Oslo. Det är med andra ord längs med den vackra Bergensbanen. På dessa orter blir det arrangemang på biblioteken och givetvis möjlighet att titta in i tåget. Med på tåget finns både författare och Det norske teatret. Stor final blir det i Litteraturhuset i Oslo. Då blir det bland annat samtal med författaren Geir Gulliksen. I september är han aktuell med Berättelse om ett äktenskap på svenska. Om den utkommer även som ebok återstår att se. Men på norska finns många av hans titlar som eböcker.

Vill du också följa Litteraturtoget även om du inte kan vara på plats i Norge? Mer information finner du på norska kungahusets hemsida, genom en twitterintervju och på NSB's hemsida. Den norska bokbloggaren Lisa Dalby är med ombord på tåget och skriver om detta på sin blogg. I sociala medier kan du följa till exempel taggen #minbok. Boktipsen som kommer in under denna tagg, samlas på en särskild sida hos kungahuset. Den uppdateras efterhand, så du kan också vara med och tipsa om du vill.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...