måndag 20 juni 2016

Halta hönans hotell

Söker du en lättsmält bok för stranden eller hängmattan? Då kan Halta hönans hotell vara något för dig. Det är Viveca Lärn, som skrivit den och den är egentligen sista delen i en serie.


Omslag: Anders Timrén.

Jag har faktiskt inte läst någon av de andra böckerna i denna serie om några Göteborgare, som sedermera dyker upp på Saltön. Öster om Heden, Väster om Vinga och Södra vägen till Saltön heter de tre första. Jag kan ha fel, men jag tycker inte att läsningen av Halta hönans hotell tar någon större skada av att jag inte läst föregångarna. De personer man möter i den fjärde boken drar sig emellanåt till minnes en del tidigare händelser, vilket ger mig som läsare ett hum om vad som hänt.

Det är många olika människor man får möta i boken. De har alla sina olika egenheter och syn på livet. Några bor permanent på Saltön, andra är inflyttade och ytterligare andra är sommargäster. De båda sistnämnda kategorierna är förstås "turister" hela högen, enligt de fastboende. Men det är inget som hindrar att de börjar umgås, och i viss mån intrigera med varandra. Här möter man vardagligt smågnabb, relationer som går i kras, drömmar och mål som omvärderas, relationer som inleds och en hel del annat, som hör till då människor bor nära inpå varandra i ett litet samhälle. Vissa av personerna skildras ganska klichéartat, medan andra bjuder på lite mer personlighet. I en prolog skildras en olycka med dödlig utgång helt kort, och jag förstår faktiskt inte syftet med vare sig prologen eller olyckan om jag ska vara ärlig.

Boken kräver inget djupare engagemang av dig som läsare. Man skulle kanske kunna säga att den är en sorts litterär såpopera – utmärkt för slöläsning på stranden eller i hängmattan med andra ord.6 kommentarer:

 1. Du har vunnit en av novellsamlingarna i utlottningen! Det är också du som får välja först, så fundera vilken av de tre du helst vill ha och mejla mig på ugglanoboken@telia.com. Grattis! :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, Viveca Lärn. Jag har nog inte läst något av henne sedan jag var liten och läste Eddieböckerna! :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag förstår har hon slagit sig på vuxenromaner i två olika serier. dels om Saltö och dels om Göteborg.

   Radera
 3. Svar
  1. Då förstår jag att du slukar hennes böcker! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...