tisdag 14 juni 2016

Det kommer alltid en ny himmel

En perfekt semesterbok för den som gillar amerikansk feelgood är Det kommer alltid en ny himmel. Den är Lori Nelson Spielmans debutbok och översatt till svenska av Molle Kanmert Sjölander.


Omslag: Emma Graves.

Den framgångsrika företagsledaren Elisabeth dör efter en tids sjukdom. Hennes tre barn är förstås självklara arvtagare, varav den enda dottern, Brett, förväntas axla chefsmanteln efter sin mor. Ingen i släkten ser detta som något konstigt, snarare självklart. Därför blir det en riktigt stor chock för Brett, då hon får veta att hennes arv ser helt annorlunda ut. Chefsposten går till svägerskan. Pengar får hon inga. I stället hänvisar hennes mor till en gammal lista, som Brett skrev då hon var i tidiga tonåren. Den innehåller de livsmål som den tonåriga Brett ville uppfylla. Elisabeth vill nu att Brett ska se till att uppfylla dessa mål inom ett år för att få ut sin del av arvet.

Vissa av dessa livsmål kan te sig mer eller mindre enkla att uppfylla;
att bli kär (hon är väl redan kär i sin sambo, eller?)
att skaffa hund (fast sambon måste övertalas först förstås)
att hjälpa fattiga (bara att betala in till nån hjälporganisation) 
 Men en del verkar svåra, för att inte säga omöjliga, att uppfylla;
att skaffa häst (när man bor mitt inne i stan?)
att få barn (sambon vill inte ha barn)
att bli lärare (det har hon redan gjort ett misslyckat försök att bli)  
att komma över konflikten med den frånvarande pappan (han är ju död!)
Brett får ett riktigt huvudbry på samma gång som hon sörjer sin döda mamma djupt. Men skam den som ger sig! Brett sätter i gång och efter hand omvärderar hon mycket i sitt liv och hittar tillbaka till sig själv. Vägen till måluppfyllelsen är förstås inte spikrak och Brett blir emellanåt riktigt arg på sin döda mamma. Men varje gång hon uppfyller ett av sina mål, får hon ett kuvert av mammans advokat. I detta finns ett brev, som hennes mor skrivit och som relaterar till det uppfyllda målet. Det blir starka känslomässiga upplevelser för Brett, eftersom hon upplever att mamman talar till henne även efter sin död.

Det kommer alltid en ny himmel är den sortens bok som det är mycket svårt att lägga ifrån sig. Jag ville hela tiden veta mer om hur Brett skulle tackla sin utmaning och uppfylla sina mål. Visst märks det att den är "amerikansk" med tanke på lyckliga slut etcetera, men det gör ingenting. Du som gillar feelgood bör inte missa denna berättelse, som bjuder på både spänning, sorg och glädje! Till min lycka upptäckte jag att Lori har skrivit fler böcker. Norska bokbloggaren Beathe skriver på sin blogg att Sweet Forgiveness (Tilgi mig) nu har kommit ut på norska. Det är bara att hålla tummarna för att den kommer på svenska också, för jag vill läsa mer av Lori Nelson Spielman!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...