tisdag 17 maj 2016

The Order of Things

Novellutmaningen ledde till att jag läste väldigt många noveller. En del av dem kunde jag placera in i utmaningens olika kategorier, medan det för några av dem inte riktigt gick att finna en plats där. Skälen till det kunde ofta vara att en presumtiv kategori redan var "upptagen" av en annan novell. Därför tänkte jag påbörja en alternativ lista för noveller, som är mycket läsvärda, men som hamnade utanför novellutmaningen ändå.


Bild via Fotolia. Omslagslayout: Lupina Ojala.

The Order of Things är en mycket tänkvärd novell, som Lupina Ojala skrivit. Ida bor med sin nästan vuxne son i ett slags framtida samhälle som står utanför den egentliga staden och dess invånare. Detta folk i utanförskap lever på vad de privilegierade människorna inne i staden ratat – oavsett om det gäller mat, kläder eller teknisk utrustning. Ida har tidigare tillhört de privilegierade, men gav sig frivilligt av därifrån som ett ställningstagande mot den människosyn de har där. Men allting ställs på sin spets då sonen blir livshotande sjuk. Den enda boten finns inne i staden. Vad är hennes tidigare ställningstagande värt då sonen riskerar att dö?

The Order of Things gav mig en hel del att fundera på. Det är en skickligt skriven berättelse, som på ett obevekligt sätt visar orättvisorna i världen, men som också ger en tankeställare kring det egna agerandet. Det kan vara enkelt och självklart att ta ställning, som Ida. Men hur går det med det ställningstagandet i en trängd situation? Mycket spännande att fundera på.

Lupina Ojala är en författare, som jag starkt kan rekommendera för den som söker noveller att läsa och sedan diskutera i grupp. Oavsett om det gäller bokcirklar eller till exempel gymnasieundervisning, så kommer det mycket diskussionsvärda frågeställningar från Lupinas penna. Förutom The Order of Things, tycker jag att Minns mina tankar och Felice är väldigt tankeväckande. Har du inte redan läst något av Lupina Ojala, tycker jag definitivt att du ska göra det!PS Den fina omslagsbilden är en del av en större bild. Är du nyfiken på den, kan du klicka på länken under bilden. DS

2 kommentarer:

  1. Jag blev så imponerad av hennes världsbygge i den här novellen och tvisten på slutet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag. Lupina är skicklig. Jag väntar ivrigt på hennes nästa roman. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...