torsdag 5 maj 2016

Galen i insekter

Nu när det blivit varmt ute kan man återigen få se en massa spännande småkryp av olika slag, som vaknat efter vintersömnen. Vad kan då inte passa bättre än att läsa Dave Goulsons fantastiska bok Galen i insekter?! För ett år sedan skrev jag om hans bok Galen i humlor, som jag var väldigt fascinerad av. Galen i insekter är minst lika intressant. Precis som förra titeln, står Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn för översättningen till svenska.


Illustrationer: Louise Bird.

Galen i insekter, med underrubriken En berättelse om småkrypens magiska värld, är verkligen en spännande och mycket lärorik bok för den som är intresserad av dessa små djur. Här får man lära sig massor om insekternas beteende; vad de gör, hur de lever och annat väsentligt. Även växter får komma tills i denna bok.

Utgångspunkten är Daves gård i norra Frankrike – den han skaffade sig för att kunna skapa en fristad för humlor, fjärilar, bin och allehanda andra smådjur samt även örter av olika slag. Sådana platser börjar nämligen dessvärre bli alltmer sällsynta. Dave berättar om hur det står till med arterna på vår jord. Det är mycket intressant, men också deprimerande, att läsa om hur flora och fauna utvecklat sig under årtusendena. Just nu håller vi människor på att ta kål på väldigt många av våra "medboende" här på planeten. Men det är näppeligen någon modern företeelse, vilket man lätt kan tro. Dave skriver till exempel om att många sorters enorma däggdjur varit vanliga på olika kontinenter, men att de tidiga versionerna av människor brett ut sig och genom intensiv jakt utrotat dem. Det tycks som att vi människor varken haft eller fått förmågan att besinna oss och tänka på de långsiktiga effekterna av vårt leverne. Skillnaden från förr är att numera har vi uppfunnit teknik som gör det "lättare" att förstöra mer av vår jord allt snabbare. På detta sätt ger Galen i insekter en mörk bild av framtiden. Fastän jag är lekman i frågan, tror jag faktiskt att Dave har helt rätt.

Jag tycker att detta är en mycket viktig bok. Dels får man lära sig mycket om insekterna, deras fascinerande liv och deras betydelse för livet på jorden. Dels får man också en viktig tankeställare över vad vi människor egentligen håller på med. Jag hoppas att så många som möjligt skulle vilja läsa denna bok. Vill du veta mer om professor Dave Goulson och hans verksamhet, kan du besöka hemsidan för University of Sussex och läsa mer.Vad kan inte passa bättre, än att ta med sig just Dave Goulsons bok ut på utflykt och läsa den i så här natursköna omgivningar?! Bäst att passa på medan sådana här nejder finns kvar.En läsplatta funkar utmärkt i solen!Jag fann minsann ännu en som var ute och njöt av alla vitsipporna!Hungrig verkade hon vara ...... men efter ett tag verkade hon bli mätt ...... och lämnade vitsipporna åt sitt öde för denna gång.PS Fotografierna är tagna av mig själv med hjälp av min eminenta kamera i snillefonen – därav eventuell bristande kvalitet. DS

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det håller jag helt med om! Önskar dig en intressant läsupplevelse! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...