Hittills har migränpatienter i princip varit hänvisade till olika sorters smärtstillande medicin för att i någon mån dämpa smärtan. Men mediciner tar bara bort symptom – inte grundorsaken till anfallen. Skulle det inte vara betydligt mer meningsfullt att finna roten till det onda och sätta in insatserna där?
Kristina Ahlström och hennes mor hade tidigare svåra migränanfall. I boken Fri från migrän beskriver Kristina hur de lärde sig Rodolfo Low's teorier och började följa hans riktlinjer för att bli symptomfria. Det handlar om att äta på ett sådant sätt att blodsockret i kroppen ligger på en så jämn nivå som möjligt. Mat blir med andra ord medicin.
Nu har uppföljaren kommit. Den heter Fri från migrän – Handboken och i den berättar Kristina detaljerat vad hon och hennes mor gjort för att slippa sin svåra huvudvärk. Efter en liten resumé av den första boken, får läsaren ta del av konkreta exempel, som täcker väldigt många av de situationer som kan uppstå. Kristina bjuder generöst på sina erfarenheter. Till sist får man en tvåveckorsmeny, med åtskilliga förslag på maträtter, för att prova om Rodolfo Low's teorier kan passa som botemedel mot ens egen migrän. Avsnittet om näringslära samt den två veckor långa testmenyn har dietisten Charlotte Goodrose-Flores skrivit.
Båda böckerna är lättlästa och mycket tankeväckande. Även för mig, som personligen inte är drabbad av migrän numera, är det intressant att läsa om hur kosten kan påverka hälsan. Att se till att hålla blodsockret i kroppen på en jämn nivå, precis som en diabetiker, tycks kunna vara en viktig nyckel till smärtfrihet för en person med migrän. Det är mycket intressant (och också skrämmande) att ta del av Kristinas erfarenheter av hur svårt det kan vara att faktiskt finna vettiga, passande grönsaker när man ska äta ett större eller mindre mål mat ute. Sockerrika mellanmål finns det en uppsjö av. Men dessa höjer kroppens blodsockernivå alltför dramatiskt. En fundering jag fick är också det faktum att den konventionella sjukvården mest tycks vara intresserad av att skriva ut smärtstillande medicin till migränpatienter, i stället för att erbjuda kostrådgivning som diabetikerna får. Är det månne så, i grund och botten, att läkemedelsföretagen ser vinsterna försvinna, om migränpatienter botar sig själva med vanlig mat, i stället för att köpa mängder av smärtstillande medicin?
Genom Kristinas bok har jag fått en stor förståelse för hur viktigt det kan vara att planera sitt ätande för någon, vars hälsa är avhängig av vad vederbörande stoppar i munnen. Det krävs verkligen planering, så att man håller migränanfallen stången. Jag är tacksam att jag inte behöver tänka så minutiöst på vad jag stoppar i mig. Men även för den som inte blir sjuk av viss sorts mat, finns mycket att lära av Kristinas böcker. Många människor skulle nog må väl av att försöka hålla en jämn blodsockernivå.
Till sist en liten efterlysning. Har du migrän och kunnat hjälpa dig själv med hjälp av Rodolfo Low's metod? Då vill Kristina gärna komma i kontakt med dig. Läs mer på hemsidan Migräninfo.
Den här boken måste jag läsa för min migrän har försämrats under det senaste halvåret och jag skulle behöva lite självhjälpstips.
SvaraRaderaAngående det du skriver om varför man inte erbjuder dietist så beror det på vad forskning visat och hur vårdprogrammen ser ut. Kan försäkra dig om att läkemedelsföretag inte har något med det att göra.
Tack för ditt klargörande – då för står jag hur det ligger till. Jag tycker du ska läsa Kristinas böcker och se om hennes tips kan hjälpa dig.
Raderakost är viktig i ånga olika sammanhang.
SvaraRaderaDet tror jag också! :-)
Radera