onsdag 25 maj 2016

Det stora svarta

Douglas Adams skriver om Arthur Dent och hans tillvaro som liftande i vårt universum. Men har du funderat på den person eller varelse som plockar upp liftare i galaxen? Vilket liv lever han? Eller hon?


Omslag: Victoria Widmark,
efter koncept av Filip Rensfelt.

Kapten Valentina Cruz styr sitt skepp, Anaïs, genom rymdens oändlighet. Tillsammans med sin besättning erbjuder hon gärna behövande skjuts. Ibland mot betalning, ibland inte. Just denna färd har hon med sig ett par alphamänniskor. De vill ta sig från förtrycket i Nouveau Versailles till det som förhoppningsvis kommer att bli en fristad – planeten Alphaville. Själv kommer Valentina med besättning från Nueva Tortuga – en ökänd planet, på vilken det ryktas att pirater håller till.

Resan har dock inte pågått länge då maskinisten inser att en väsentlig motordel är på väg att gå sönder. Den kommer inte att hålla alltför länge till och den kan klara högst en landning. Planer på en mellanlandning på Mistinguette görs upp. På sin väg mot Mistinguette fångar dock Anaïs upp signaler från en nödställd på planeten Claudette. Den nödställde är illa ute, eftersom han är ensam kvar av besättningen på sitt skepp. De övriga har drabbats av en fruktansvärd smitta och dött en plågsam död. Ett dilemma uppstår; genomföra den enda landning som Anaïs i nuläget förmår på Claudette eller på Mistinguette? På Mistinguette finns reservdelen till skeppet, men vad finns på Claudette?

Inte kan det vara lätt att vara Valentina i det här läget. Ska hon bistå den nödställde och plocka upp ännu en liftare i sitt skepp? Kan hon i så fall få skeppet att lyfta igen i det skick som det befinner sig i? Valentina rådgör med de övriga, men fattar sedan själv ett beslut. Det visar sig bli ett riktigt ödesdigert val.

Det stora svarta är ännu en riktigt bra, spännande, tänkvärd och välskriven novell, som Johan Frick skrivit. Valentina Cruz är en tuff, men hjärtlig person, som man mitt i alla råheten inte kan låta bli att tycka om. Hon har haft en svår tillvaro, som kvinna bland manliga piloter. Men hennes skicklighet är egentligen höjd över alla andras, och som självständig kapten på egen skuta lever hon äntligen ett bra liv. Johan kunde konsten att berätta – det märks i alla hans noveller, inte minst i den här. Det stora svarta ingår i samlingen Enkel biljett till nattens ände, i vilken Johan knyter ihop sammanhanget så att varje del bidrar till den totala bilden av vad som egentligen hänt där ute i universum.

*

Jag läste denna novell som en del i novellutmaningen. Tyvärr fann den ingen given plats i utmaningens kategorier. I stället placerar jag den på min lista över alternativa novellutmaningsnoveller. Där finns fler mycket läsvärda berättelser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...