söndag 1 maj 2016

Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön

Det har blivit dags att redovisa den allra sista novellen i novellutmaningen. Den heter Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön och skrevs av Sir Arthur Conan Doyle redan 1891. Översättningen till svenska är gjord av Tom Wilson.


Omslag: Lars Sundh.

Sherlock Holmes och hans assistent doktor Watson kallas till Boscombedalen i västra England för att bistå vid en mordutredning. I och för sig tycker den lokala polisen att de redan funnit mördaren och att bevisen mot denne är hur tydliga och självklara som helst. Men den otroligt skarpögde Sherlock inser att man gripit fel man. Redan den gripnes inledande uttalanden avslöjar detta, enligt Sherlock. När han dessutom gör ett besök på mordplatsen – en sjöstrand i en skog – finner han spår som definitivt talar för en helt annan mördare. En mångårig familjetragedi rullas upp. Men på mördarens begäran, sköter självklart Sherlock allting så diskret som möjligt.

Sherlock är en detektiv med ett skarpsinne och sådana argusögon att man inte kan undgå att bli lika imponerad som doktor Watson. Sherlock ger Watson ett synnerligen aktuellt bevis på sin iakttagelseförmåga:
"» ... För att nu ta första bästa exempel till hands, så kan jag säga dig, att fönstret i din sängkammare är till höger om rakspegeln, och jag tvivlar på att mr Lestrade ens skulle ha märkt en så självklar sak som detta.«
    »Hur i all världen.. .!«
    »Min kära vän, jag känner dig mycket väl, jag känner den militäriska noggrannhet, som utmärker dig. Du rakar dig varje morgon och vid denna tid på året rakar du dig vid dagsljus; då jag nu ser, att vänstra sidan är allt sämre och sämre rakad bakåt örat till och rent av vårdslöst rakad på undersidan av käken, är det alldeles tydligt, att din vänstra sida under rakningen måste vara sämre upplyst än den högra. Jag kan inte tro, att en man så ordentlig som du och med dina vanor skulle kunna betrakta sig i full och lika belysning och vara nöjd med att se ut på det sättet. Jag anför endast detta som ett obetydligt exempel på min metod att observera och draga slutsatser. Det är just den, som är min styrka och möjligen kan bli till någon nytta vid den undersökning vi nu gå att ta itu med.«"
Den gode Sherlock har dessutom tillägnat sig fördjupade kunskaper i fråga om aska från olika typer av rökverk.
"... jag fann cigarraska på marken, och med min speciella kännedom om olika aska efter olika sorters cigarrer kunde jag säga att det var en indisk cigarr. Jag har, som du vet, ägnat detta ämne en smula uppmärksamhet och skrivit en liten uppsats om askan av 140 olika slags pip-, cigarr- och cigarrettobak."

Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön är en spännande och läsvärd liten deckarpärla, som jag varmt kan rekommendera.

*

Denna novell utspelar sig till vissa delar i en skog, så därför passar den bra i novellutmaningens kategori "en novell som utspelar sig i skogen".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...