tisdag 10 maj 2016

Ännu ett Litteraturtog!

Kronprinsessan och tillika bokslukaren Mette-Marit i Norge kommer även i år att ge sig ut på färd med sin rullande litteraturfestival – Litteraturtoget. Det är precis som namnet säger; ett tåg fullt av böcker och bokliga aktiviteter. Det blir tredje året som Litteraturtoget och Mette-Marit genomför en litterär tur. Målet med Litterturtoget är att inspirera till läsglädje och läslust.


Bild via Wikipedia.

I år går turen längs Bergensbanen*. Man startar i Bergen den första juni och ankommer till Oslo den tredje juni. Under resan kommer tåget att stanna i Voss, Gol och Hønefoss. Litteraturhusen i Bergen och Oslo kommer att ha arrangemang i samband med avresan respektive ankomsten. På stationerna längs resan blir det författarsamtal, högläsning och möjlighet att besöka tågets biblioteksvagn. Genom sociala medier kan man få tillfälle att delta, även om man inte kan vara på plats geografiskt. Många läsare delar med sig av boktips under taggen #minbok. Läs mer på norska kungahusets hemsida. Där kan du bland annat se vilka författare som kommer att delta. Det finns (minst) en, som är väldigt känd här i Sverige. ;-)

NRK var flitiga med att rapportera om Litteraturtoget förra året, så jag hoppas att det blir så även i år. Det är ett väl så gott alternativ för den som inte kan besöka tåget på plats. Om du är nyfiken på Litteraturtogen 2014 och 2015, så finner du mina inlägg om dem här respektive här. Den stora boktipslistan, sammanställd från dessa tåg, finner du här.
*Denna järnvägssträckning anses vara en av världens vackraste. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...