söndag 29 maj 2016

Brev från Cosmos

Just den här veckan, då man firat Towel Day, kom det första numret av novelltidskriften Brev från Cosmos ut. Det var ju verkligen en passande tidpunkt för premiären för en tidskrift om science fiction.Det är Club Cosmos, Sveriges äldsta intresseförening inom science fiction, som ger ut tidskriften. Den publiceras digitalt, som epub eller pdf, och man kan alldeles gratis ladda ner första numret genom denna länk.

I detta nummer kan man frossa i välskrivna noveller av författarna Boel Bermann, Jonas Larsson, Eira A. Ekre, Oskar Källner och Joel Arvidsson. Temat för berättelserna är robotar och artificiell intelligens. Utöver det finns information om olika västsvenska föreningar inom science fiction och fantasy, bokrecensioner och ett kalendarium för aktiviteter och träffar inom föreningarna under det kommande halvåret.

Jag har redan laddat ner mitt exemplar, och ser mycket fram emot att läsa dessa noveller. Oskar Källner är ju till exempel en författare jag gillar sedan tidigare. Jag har läst hans Mannerskiölds herrgård, Att dö väl (skriven tillsammans med Eva Holmquist), Tills tiden skiljer oss åt och Pancasila. De andra skribenterna är nya för mig, och det ska bli spännande att läsa dem också.
fredag 27 maj 2016

Semestertider ...

... står för dörren. För en boknörd är det förstås självklart att ta med något att läsa även då man reser bort. Tack vare eböcker och läsplattor är risken för forna tiders övervikt i bagaget på flyget eller ryggproblem då man släpar runt pappersböcker inte något man behöver tänka på längre. Funderar du på att skaffa en läsplatta* för att underlätta sommarens resande? Här är några prima länkar, som kanske kan göra det enklare för dig att välja en platta som passar just dig.


Känns pappersböckerna övermäktiga att kånka runt på semestern?
Bokstödet finner du hos design my world.

Man måste först och främst fundera på vad man önskar att läsplattan ska ha för egenskaper. Är det viktigast att den är billig? Vill du kunna låna eböcker från bibliotek direkt i plattan? Ska du ha med den på stranden eller vid poolen? Ska den vara tålig? Här är länkar för dig som ...
Den eminenta sidan Good Ereader gör många mycket informativa tester av läsplattor. Besök deras hemsida och gör en sökning på det märke du fastnat för. De brukar också jämföra olika plattor med varandra, vilket är mycket bra för den som tvekar mellan två olika plattor. Här är några exempel:
Kobo och Kindle är två stora märken bland läsplattor. Men det finns en hel del andra också, till exempel Tolino, Cybook och Pocketbook för att bara nämna några. Den populära Adlibris Letto Frontlight är en läsplatta anpassad för den svenska marknaden.

Jag hoppas att du finner en läsplatta som du blir nöjd med och att du får en trevlig semester med din nya "kompis".
*Jag utgår från att du inte vill läsa eböcker i en surfplatta eller en snillefon. Läsplattan har så många fördelar framför dessa båda; betydligt längre batteritid, vänligare mot ögonen, läsvänlig utomhus, lättare i vikt än surfplattan etcetera.

onsdag 25 maj 2016

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr

Idag, när det firas Towel Day här på bloggen, tycker jag att det passar utmärkt att boktipsa om en annan person, som också gillar att färdas i universum. Han heter Snack Parrow och är pirat. Han har sällskap av sin kompis Flax, som gillar att sitta på Snacks axel. Det är Flax som berättar om vad de båda vännerna råkar ut för i boken med den superlånga titeln Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr. Camilla Linde heter författaren.Snack Parrow är piraten som en dag tycker att det är ganska trist att puttra omkring på sin rymdmoppe och försöka hitta något olåst rymdskepp att plundra. Han kommer på den eminenta idén att i stället starta en verksamhet där han både kan ägna sig åt att lösa mysterier och att sköta sina piratbestyr. Att vara pirat är ju det bästa han vet, så det vill han inte sluta med egentligen. Men han måste kunna försörja sig också, menar han. Därför är det en god idé att lösa mysterier åt folk, som ett komplement till piratandet.

Men en mysterielösare kan inte puttra omkring på en liten fjuttig rymdmoppe. Nej, här krävs ett riktigt rymdskepp. Snack annonserar efter ett. En viktig detalj är att det måste finnas en kristallkrona i skeppet. En slemmig humfruk svarar genast och erbjuder sitt skepp, som är i tvivelaktig kondition. Snack slår till. Att han egentligen inte kan köra ett skepp, är ett problem som får lösas senare.

Snack och Flax har tur. Skeppet är befolkat av ett skeppsspöke, som inte bara råkar vara ett snällt spöke utan dessutom kan köra skeppet. Lyckan skulle kunna vara total – om nu inte skeppet hade råkat gå sönder strax efter start. De tre vännerna inser att de måste bege sig till den fruktade Skrotplaneten för att skaffa en reservdel. Skrotplaneten är livsfarlig att besöka, eftersom den styrs av de ökända robotkaninerna. Men Snack tvekar inte – ett äventyr som detta är precis vad han behöver i sin annars så trista pirattillvaro. Flax är mer tveksam, för att inte tala om skeppsspöket.

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr är ett underbart äventyr för alla åldrar, skriven i sann Douglas Adams-anda. Jag hade så kul åt de fantasifulla namnen och underliga figurerna, som befolkar Polsystemet, där Snack håller till. Det känns som att vad som helst kan hända i Polsystemet. Camilla Linde har verkligen lyckats fånga mig, och jag ser mycket fram emot nästa äventyr!Det stora svarta

Douglas Adams skriver om Arthur Dent och hans tillvaro som liftande i vårt universum. Men har du funderat på den person eller varelse som plockar upp liftare i galaxen? Vilket liv lever han? Eller hon?


Omslag: Victoria Widmark,
efter koncept av Filip Rensfelt.

Kapten Valentina Cruz styr sitt skepp, Anaïs, genom rymdens oändlighet. Tillsammans med sin besättning erbjuder hon gärna behövande skjuts. Ibland mot betalning, ibland inte. Just denna färd har hon med sig ett par alphamänniskor. De vill ta sig från förtrycket i Nouveau Versailles till det som förhoppningsvis kommer att bli en fristad – planeten Alphaville. Själv kommer Valentina med besättning från Nueva Tortuga – en ökänd planet, på vilken det ryktas att pirater håller till.

Resan har dock inte pågått länge då maskinisten inser att en väsentlig motordel är på väg att gå sönder. Den kommer inte att hålla alltför länge till och den kan klara högst en landning. Planer på en mellanlandning på Mistinguette görs upp. På sin väg mot Mistinguette fångar dock Anaïs upp signaler från en nödställd på planeten Claudette. Den nödställde är illa ute, eftersom han är ensam kvar av besättningen på sitt skepp. De övriga har drabbats av en fruktansvärd smitta och dött en plågsam död. Ett dilemma uppstår; genomföra den enda landning som Anaïs i nuläget förmår på Claudette eller på Mistinguette? På Mistinguette finns reservdelen till skeppet, men vad finns på Claudette?

Inte kan det vara lätt att vara Valentina i det här läget. Ska hon bistå den nödställde och plocka upp ännu en liftare i sitt skepp? Kan hon i så fall få skeppet att lyfta igen i det skick som det befinner sig i? Valentina rådgör med de övriga, men fattar sedan själv ett beslut. Det visar sig bli ett riktigt ödesdigert val.

Det stora svarta är ännu en riktigt bra, spännande, tänkvärd och välskriven novell, som Johan Frick skrivit. Valentina Cruz är en tuff, men hjärtlig person, som man mitt i alla råheten inte kan låta bli att tycka om. Hon har haft en svår tillvaro, som kvinna bland manliga piloter. Men hennes skicklighet är egentligen höjd över alla andras, och som självständig kapten på egen skuta lever hon äntligen ett bra liv. Johan kunde konsten att berätta – det märks i alla hans noveller, inte minst i den här. Det stora svarta ingår i samlingen Enkel biljett till nattens ände, i vilken Johan knyter ihop sammanhanget så att varje del bidrar till den totala bilden av vad som egentligen hänt där ute i universum.

*

Jag läste denna novell som en del i novellutmaningen. Tyvärr fann den ingen given plats i utmaningens kategorier. I stället placerar jag den på min lista över alternativa novellutmaningsnoveller. Där finns fler mycket läsvärda berättelser.Towel Day 2016

Idag firas Towel Day av alla som gillar Douglas Adams och hans mycket speciella trilogi i fem delar. Jag skrev en hel del om detta förra året, och det inlägget finner du genom denna länk. Där hittar du också information om varför man firar denna dag genom att bära en handduk. Tyvärr är läget vad gäller Douglas böcker på svenska i epubformat detsamma som för ett år sedan.Men man behöver inte hänga läpp för det. Antingen kan man läsa Liftarens guide till galaxen, och de andra fyra böckerna i trilogin, på engelska. Eller så kan man läsa andra spännande och välskrivna berättelser, som utspelar sig i universum. Jag kommer idag att föreslå två sådana. Titta in här under dagen, så ska du få se mina tips.

Happy Towel Day! Vilken färg har du på din handduk idag?tisdag 24 maj 2016

Vågspel

Jag har alltid gillat Ann Rosmans böcker. Därför såg jag mycket fram emot hennes sjätte bok, som heter Vågspel och som nyligen publicerades. Och jag blev definitivt inte besviken – tvärtom! När man läser Anns titlar får man både spänning och en stor portion kunskap på köpet.


Mycket läckert omslag,
skapat av Marcell Bandicksson.

Karin Adler – polisen som alltid har den nutida huvudrollen i Anns böcker – blir i Vågspel tvungen att lämna hemmet i Marstrand och arbetsplatsen i Göteborg. En svensk segelbåt har nämligen hittats drivande vind för våg utanför Orkneyöarna, norr om Skottland. Båtens ägare har spårats till Karins hemtrakter. Med tanke på Karins stora erfarenheter av båtliv, är hon självskriven att åka till Orkney och bistå den lokala polisen i utredningen. Innan hon och kollegan Folke ger sig av, har de tillsammans med kollegan Robert påbörjat en kartläggning av båtägarens liv och leverne. Det visar sig att han är pensionerad dykare och har jobbat på oljeplattformarna i Nordsjön. Under sin långa karriär har han skaffat sig både vänner och mycket bittra fiender. Frågan är vad som nu hänt honom. Det finns blod ombord på den övergivna segelbåten. Strax efter Karin och Folkes ankomst till öarna, hittas en död man ilandspolad på en av stränderna. Är det dykaren? Den orkneyska polisen är övertygad, men Karin är ytterst tveksam, vid den första okulära besiktningen av kroppen.

Parallellt med Karins nutida utredning, får man följa den försvunne dykaren under ett av hans uppdrag 1977. Då är han nämligen en del av ett team, som fått i uppdrag att dyka på ett mycket speciellt vrak utanför Orkney. 1916 förliste det brittiska HMS Hampshire i en svår storm, efter att ha rammat en tysk mina. Mycket få av sjömännen överlevde, till en viss del beroende på att lokalbefolkningen hindrades av militären från att bistå det sjunkande skeppet. Det måste ha varit något lurt med detta fartyg. Det ryktas att skeppet medförde stora mängder guld med destination Ryssland, och expeditionen 1977 är inte den första under de många år som gått. Men saker och ting går inte som de ska under dykningarna på vraket.

Jag tycker så mycket om Ann Rosmans deckare. I hennes berättelser slipper man slamsigt underhållningsvåld. I stället får man lära sig intressanta saker genom den historiska bakgrund, som utgör en del av ledtrådarna i den nutida Karins utredningsarbete. Normalt sett rör sig Karin i Marstrandsmiljö – nog så exotiskt för en skånsk läsare. I Vågspel är miljön om möjligt ännu mer intressant. Det karga livet på Orkneyöarna, och dess uråldriga historia med både sägner och myter, är så väl beskrivet genom Anns penna att man blir nyfiken och vill åka dit.

Det var dessutom verkligen superintressant att få en rejäl inblick i hur nordsjödykarna haft det, vilka arbetsvillkor de haft och vilka risker de utsatts för. Jag hade tidigare ingen aning om deras arbetsvillkor. Jag beundrar Ann för hennes gedigna researcharbete, som i sin tur leder till att jag, som läsare, vet att det hon berättar är sant. Det är också så kul att läsa om något, som lockar mig att fördjupa mig på egen hand. Under läsningens gång googlade jag till exempel "dykarsjuka" och lärde mig mycket på kuppen om detta fruktansvärda tillstånd, som dykare riskerar att drabbas av.

Jag vill verkligen varmt rekommendera läsning av Vågspel. Gillar du att lyssna på ljudböcker, kan jag dessutom anbefalla denna titel av den anledningen att Mirja Turestedt är en perfekt uppläsare. Dessutom får du Anns egna ord på slutet, då hon berättar om sin research. Du finner ljudboken hos till exempel Nextory*. Vill du fördjupa dig ännu mer i Ann Rosman och hennes författarskap, kan jag föreslå ett besök hos Sveriges Radio och på bloggen Johannas deckarhörna. SR erbjuder en intervju att lyssna till och Johanna har skrivit ned sin intervju av Ann. Blir du riktigt nyfiken på vrak och dykning efter att ha läst Vågspel, så kan jag rekommendera den mycket intressanta, interaktiva eboken Vrak.
*Nextory är en abonnemangstjänst för både eböcker och ljudböcker – perfekt för den som gillar båda formaten. Du läser och eller lyssnar genom att skapa ett konto och använda deras app. Läs mer om hur det går till på deras hemsida.

fredag 20 maj 2016

Fri från migrän – Handboken

Migrän är verkligen en hemsk sjukdom. Den kan försätta en person "ur spel" i många timmar, ibland i flera dygn. Den som ofta får migrän kan bli avskuren från både yrkesliv och socialt liv, eftersom smärtan i huvudet är så stark. Även andra komplikationer, som illamående, ljud- och ljuskänslighet etcetera, försvårar migränpatientens tillvaro.
Hittills har migränpatienter i princip varit hänvisade till olika sorters smärtstillande medicin för att i någon mån dämpa smärtan. Men mediciner tar bara bort symptom – inte grundorsaken till anfallen. Skulle det inte vara betydligt mer meningsfullt att finna roten till det onda och sätta in insatserna där?

Kristina Ahlström och hennes mor hade tidigare svåra migränanfall. I boken Fri från migrän beskriver Kristina hur de lärde sig Rodolfo Low's teorier och började följa hans riktlinjer för att bli symptomfria. Det handlar om att äta på ett sådant sätt att blodsockret i kroppen ligger på en så jämn nivå som möjligt. Mat blir med andra ord medicin.

Nu har uppföljaren kommit. Den heter Fri från migrän – Handboken och i den berättar Kristina detaljerat vad hon och hennes mor gjort för att slippa sin svåra huvudvärk. Efter en liten resumé av den första boken, får läsaren ta del av konkreta exempel, som täcker väldigt många av de situationer som kan uppstå. Kristina bjuder generöst på sina erfarenheter. Till sist får man en tvåveckorsmeny, med åtskilliga förslag på maträtter, för att prova om Rodolfo Low's teorier kan passa som botemedel mot ens egen migrän. Avsnittet om näringslära samt den två veckor långa testmenyn har dietisten Charlotte Goodrose-Flores skrivit.

Båda böckerna är lättlästa och mycket tankeväckande. Även för mig, som personligen inte är drabbad av migrän numera, är det intressant att läsa om hur kosten kan påverka hälsan. Att se till att hålla blodsockret i kroppen på en jämn nivå, precis som en diabetiker, tycks kunna vara en viktig nyckel till smärtfrihet för en person med migrän. Det är mycket intressant (och också skrämmande) att ta del av Kristinas erfarenheter av hur svårt det kan vara att faktiskt finna vettiga, passande grönsaker när man ska äta ett större eller mindre mål mat ute. Sockerrika mellanmål finns det en uppsjö av. Men dessa höjer kroppens blodsockernivå alltför dramatiskt. En fundering jag fick är också det faktum att den konventionella sjukvården mest tycks vara intresserad av att skriva ut smärtstillande medicin till migränpatienter, i stället för att erbjuda kostrådgivning som diabetikerna får. Är det månne så, i grund och botten, att läkemedelsföretagen ser vinsterna försvinna, om migränpatienter botar sig själva med vanlig mat, i stället för att köpa mängder av smärtstillande medicin?

Genom Kristinas bok har jag fått en stor förståelse för hur viktigt det kan vara att planera sitt ätande för någon, vars hälsa är avhängig av vad vederbörande stoppar i munnen. Det krävs verkligen planering, så att man håller migränanfallen stången. Jag är tacksam att jag inte behöver tänka så minutiöst på vad jag stoppar i mig. Men även för den som inte blir sjuk av viss sorts mat, finns mycket att lära av Kristinas böcker. Många människor skulle nog må väl av att försöka hålla en jämn blodsockernivå.

Till sist en liten efterlysning. Har du migrän och kunnat hjälpa dig själv med hjälp av Rodolfo Low's metod? Då vill Kristina gärna komma i kontakt med dig. Läs mer på hemsidan Migräninfo.


torsdag 19 maj 2016

Kepler Boulevard

Här kommer ännu en av de noveller, som jag läst under den senaste tiden, men som inte kunde få komma med i någon kategori i Novellutmaningen. Jag har i stället börjat skapa en alternativ lista för dessa läsvärda berättelser.


Omslag: Victoria Widmark,
efter koncept av Filip Rensfelt.

Kepler Boulevard är skriven av Johan Frick. Den skildrar en starkt 1920-tals-inspirerad värld, där en privatdetektiv vid namn monsieur Delacroix får ett näppeligen riskfritt uppdrag att eftersöka en ung dam som försvunnit. Den unga damen levde ett liv fullt av fester och glam. Då hon försvinner vill en ung man, som säger att han är hennes fästman, försöka få tag på henne. Han är orolig att hon kommit till skada, eftersom hon umgåtts med den ökände Lucky Lafayette. Denne Lafayette får nys om eftersökningen av den unga kvinnan, och vill ha ett finger med i spelet.

Allting utspelar sig i Nouveau Versailles – en stad någonstans ute i universum, dit människor från jorden rest för att om möjligt starta en ny tillvaro – och dess undre värld. Kepler Boulevard är en spännande och mycket välskriven novell, som blandar 20-talets jazziga liv med sci-fi. Den finns att läsa som en fristående novell, och ingår i också i den fina samlingen Enkel biljett till nattens ände. Jag blev mycket imponerad av Johan Fricks berättarförmåga då jag läste hans novellsamling. Det är så synd att han inte fick leva för att fullfölja och avsluta den!


Novellfest 2016

I september förra året arrangerades Lunds första Novellfest. Det var en både rolig och intressant festival till novellens ära. Jag var på plats, och inlägget finner du genom denna länk. Det är riktigt skoj att det kommer att bli en Novellfest även i år.
Den 10-11:e september kommer Novellfesten att äga rum. Programmet innehåller både aktiviteter på dagtid på lördagen och söndagen samt Novellkväll på Lunds Konsthall på lördagskvällen. Novellförfattarna Pia Juul, Rosa Liksom och Einar Mar Gudmundsson är inbjudna att delta. Även Cilla Naumann och Mårten Melin kommer att medverka. Kvällens program bjuder på Stina Stoor, Maxim Grigoriev, Hans Gunnarsson och Cecilia Davidsson. Man kommer också att ha ett samarbete med Sveriges Radios Novellpris; under söndagen kan man lyssnade till de fem nominerade berättelserna på biografen Kino.

Läs mer på Skånska Dagbladets hemsida eller på Litteraturhus Lunds Facebooksida.tisdag 17 maj 2016

The Order of Things

Novellutmaningen ledde till att jag läste väldigt många noveller. En del av dem kunde jag placera in i utmaningens olika kategorier, medan det för några av dem inte riktigt gick att finna en plats där. Skälen till det kunde ofta vara att en presumtiv kategori redan var "upptagen" av en annan novell. Därför tänkte jag påbörja en alternativ lista för noveller, som är mycket läsvärda, men som hamnade utanför novellutmaningen ändå.


Bild via Fotolia. Omslagslayout: Lupina Ojala.

The Order of Things är en mycket tänkvärd novell, som Lupina Ojala skrivit. Ida bor med sin nästan vuxne son i ett slags framtida samhälle som står utanför den egentliga staden och dess invånare. Detta folk i utanförskap lever på vad de privilegierade människorna inne i staden ratat – oavsett om det gäller mat, kläder eller teknisk utrustning. Ida har tidigare tillhört de privilegierade, men gav sig frivilligt av därifrån som ett ställningstagande mot den människosyn de har där. Men allting ställs på sin spets då sonen blir livshotande sjuk. Den enda boten finns inne i staden. Vad är hennes tidigare ställningstagande värt då sonen riskerar att dö?

The Order of Things gav mig en hel del att fundera på. Det är en skickligt skriven berättelse, som på ett obevekligt sätt visar orättvisorna i världen, men som också ger en tankeställare kring det egna agerandet. Det kan vara enkelt och självklart att ta ställning, som Ida. Men hur går det med det ställningstagandet i en trängd situation? Mycket spännande att fundera på.

Lupina Ojala är en författare, som jag starkt kan rekommendera för den som söker noveller att läsa och sedan diskutera i grupp. Oavsett om det gäller bokcirklar eller till exempel gymnasieundervisning, så kommer det mycket diskussionsvärda frågeställningar från Lupinas penna. Förutom The Order of Things, tycker jag att Minns mina tankar och Felice är väldigt tankeväckande. Har du inte redan läst något av Lupina Ojala, tycker jag definitivt att du ska göra det!PS Den fina omslagsbilden är en del av en större bild. Är du nyfiken på den, kan du klicka på länken under bilden. DS

söndag 15 maj 2016

En syster i mitt hus

För flera år sedan läste jag Nu vill jag sjunga dig milda sånger med stor behållning. Jag blev väldig tagen av Linda Olssons debutroman. Sedan kom Sonat till Miriam (finns bara som pappersbok och ljudbok), vilken inte gav samma djupa avtryck. Inte heller hennes tredje titel, Det goda inom dig, satte några djupare spår i mitt läsarminne. Det gjorde däremot I skymningen sjunger koltrasten. Du finner min recension av den genom denna länk. Lindas fjärde bok gjorde mig med andra ord inte besviken. Jag har också läst en novell, som heter De blå skorna, och den tyckte jag väldigt mycket om. Recensionen finner du här.

När det denna vår blev dags för Lindas femte roman att lämna de "digitala tryckpressarna", var jag naturligtvis mycket nyfiken på den. Titeln är En syster i mitt hus.


Omslag: Casia Bromberg.

Maria bor alldeles ensam i ett stort hus på den nordspanska kusten Costa Brava. Hon har sökt sig till enskildheten av särskilda skäl. Mycket har hänt i hennes numera medelåldriga liv, och hon behöver fundera över vilket hennes nästa steg i livet ska bli. Det var två år sedan – på moderns begravning – hon senast såg sin halvlillasyster Emma. Där och då hävde hon ur sig en inbjudan till Emma; "kom och besök mig i mitt hus". Men redan i samma ögonblick, som Maria uttalade orden, hade hon hunnit ångra dem. Då berättelsen tar sin början har Emma tagit initiativ till att genomföra detta uppenbarligen kontroversiella besök.

Den vecka, som Emma stannar hos Maria, kommer att innehålla både glädje och sorg, frustration och nya vägval. De båda systrarna har en gemensam upplevelse från unga år, som de aldrig talat om, varken då eller senare. De hade också en mor, som var rastlös och mer eller mindre ointresserad av sina barn. Om detta och mycket annat rör sig deras samtal då de ses.

Den lockelse som En syster i mitt hus inledningsvis hade på mig, förbyttes dessvärre i irritation och nästan leda. Systrarnas samtal går i cirklar eller som katten runt het gröt. Jag inser att deras upplevelser från barndomen inte är lätta att prata om. Men tyvärr tycker jag det hela bara blir ett evigt ältande, ifrågasättande av varandras beteende och i viss mån anklagelser mot varandra. Jag läste dock ut hela boken, eftersom jag ville veta vad som egentligen hade hänt och vad som hade skapat dessa svårigheter i umgänget systrarna emellan. Som tur är lyckas systrarna faktiskt komma på något så när rätt köl med varandra och verkar finna nya vägar i sina respektive liv. Detta är en bok för dig som gillar att fördjupa dig i familjerelationer och som har större tålamod än jag vad gäller "samtal som går i cirklar".


tisdag 10 maj 2016

Ännu ett Litteraturtog!

Kronprinsessan och tillika bokslukaren Mette-Marit i Norge kommer även i år att ge sig ut på färd med sin rullande litteraturfestival – Litteraturtoget. Det är precis som namnet säger; ett tåg fullt av böcker och bokliga aktiviteter. Det blir tredje året som Litteraturtoget och Mette-Marit genomför en litterär tur. Målet med Litterturtoget är att inspirera till läsglädje och läslust.


Bild via Wikipedia.

I år går turen längs Bergensbanen*. Man startar i Bergen den första juni och ankommer till Oslo den tredje juni. Under resan kommer tåget att stanna i Voss, Gol och Hønefoss. Litteraturhusen i Bergen och Oslo kommer att ha arrangemang i samband med avresan respektive ankomsten. På stationerna längs resan blir det författarsamtal, högläsning och möjlighet att besöka tågets biblioteksvagn. Genom sociala medier kan man få tillfälle att delta, även om man inte kan vara på plats geografiskt. Många läsare delar med sig av boktips under taggen #minbok. Läs mer på norska kungahusets hemsida. Där kan du bland annat se vilka författare som kommer att delta. Det finns (minst) en, som är väldigt känd här i Sverige. ;-)

NRK var flitiga med att rapportera om Litteraturtoget förra året, så jag hoppas att det blir så även i år. Det är ett väl så gott alternativ för den som inte kan besöka tåget på plats. Om du är nyfiken på Litteraturtogen 2014 och 2015, så finner du mina inlägg om dem här respektive här. Den stora boktipslistan, sammanställd från dessa tåg, finner du här.
*Denna järnvägssträckning anses vara en av världens vackraste. :-)

lördag 7 maj 2016

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

Får titeln Lyckliga människor läser och dricker kaffe dig att tänka på en feelgood-roman i mysig kafémiljö med trevliga människor och massor av litteraturreferenser? I så fall bör du genast tänka om. Detta är först och främst en bok om en människas sorg – och det är en mycket bra bok detta. Jag gillar verkligen Agnès Martin-Lugands debutbok. Den är översatt till svenska av Anna Petronella Foultier.


Omslag: Marina Mattsson.

Jag skrev här ovanför att det handlar om en människas sorg – och jag vill verkligen betona detta. Sorgen har så oändligt många ansikten. En människas sorg liknar inte en annan människas sorg. Även om sorg kan följa vissa faser, som ofta är gemensamma, så blir ändå den individuella upplevelsen och känslan helt personlig. Därför blir också vägen igenom och ut ur sorgen så olika för olika människor. När en nära anhörig dör samt skilsmässor brukar räknas till de händelser som utlöser starkast sorg i en människas liv.

Enligt Svenska Institutet för sorgbearbetning kan sorg medföra ...
  • en känsla av bedövning
  • humörsvängningar
  • koncentrationssvårigheter
  • oregelbunden sömn
  • förändrade matvanor
  • energiförlust
... och detta är precis vad vi möter hos Diane, som är huvudperson i Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Hon har drabbats av det kanske värsta som kan hända; hennes make och deras lilla dotter råkar ut för en bilolycka och dör. Då läsaren möter Diane har det gått ett år efter olyckan. Hon är fortfarande som förlamad och klarar nästan inte att göra någonting. Hon drev tidigare det lilla bokkaféet Lyckliga människor läser och dricker kaffe i Paris. Men nu får hennes vän och medhjälpare sköta kaféet så gott han kan. Denne Félix försöker också ta hand om Diane. Han kämpar med att försöka få henne på fötter och ta sig an sitt liv igen. Till sist vill han tvinga med henne på semester. Men Diane vet hur Félix lever och vad semester innebär för honom, så hon tvingas på så sätt aktivera sig för att slippa undan. Hennes utväg blir att hyra en liten stuga i en avlägsen del av Irland.

Att bearbeta och ta sig ur sorg är ingen spikrak väg – det vet den som tagit sig igenom sorg. Detta får även Diane erfara. Genom att resa till Irland har hon tagit ett steg på vägen, men vistelsen på ön innebär perioder av allt vad sorgen för med sig blandat med perioder då hon mår bättre. Jag tycker att Agnès beskriver allt detta väldigt bra. Dianes alla våndor blir väldigt tydliga; jag förstår henne och jag lider med henne. Hon börjar bli bättre, men faller ner i nattsvart mörker igen. Men för varje gång hon kravlar sig upp ur detta svarta hål av sorg, blir det ändå sakta men säkert lite lättare att leva. Hon gör avslut och hon börjar så smått fundera på framtiden.

Bland de människor Diane möter på Irland finns en mycket butter och surmulen man. Även om deras relation inledningsvis enbart är fientlig, så lockas man som läsare att dra vissa förhastade slutsatser. "Kvinna i sorg reser bort, träffar ny man och livet blir lyckligt igen." Men ack så fel man kan ha! Så enkelt är inte livet, och så enkelt löser inte Agnès det för sin huvudperson Diane. Jag har många tankar om hur Diane gör och hur hon väljer att leva, men dessa tänker jag inte skriva här. Jag vill inte förstöra din läsupplevelse genom att antyda hur det går. Men ett är säkert; även efter att ha läst klart denna lilla pärla till bok funderar jag på Diane och hur det kommer att gå för henne, vilka vägar hon väljer och hur hon kommer att uppleva sin saknad efter make och dotter längre fram i livet.

Bokens titel är förstås hämtad från namnet på Dianes lilla bokkafé. Jag tycker den är mitt i prick! Diane tror att hon aldrig någonsin kommer att bli en av de där "lyckliga människorna" igen. För den som befinner sig mitt i nattsvart sorg pågår livet någon annanstans, och den sörjande kommer aldrig att bli en del av det igen. Men Dianes lilla kafé finns där (om än nedgånget), precis som livet och hennes vän Félix, då hon är redo för det.

Jag tyckte verkligen om Agnès sätt att berätta om hur det kan vara att genomleva sorg. Det är ingen romantiserad bild av sorgens ansikte man möter, utan snarare en verklighetsbaserad version. Extra spännande och roligt är att Agnès först gav ut denna titel som ebok på egen hand. Den väckte stort intresse hos franska läsare – gick till och med om Fifty Shades of Grey i försäljningssiffror – och ett förlag kontaktade henne. Berättelsen om Diane ska även bli film. Vilken rolig framgång för Agnès! :-)


torsdag 5 maj 2016

Galen i insekter

Nu när det blivit varmt ute kan man återigen få se en massa spännande småkryp av olika slag, som vaknat efter vintersömnen. Vad kan då inte passa bättre än att läsa Dave Goulsons fantastiska bok Galen i insekter?! För ett år sedan skrev jag om hans bok Galen i humlor, som jag var väldigt fascinerad av. Galen i insekter är minst lika intressant. Precis som förra titeln, står Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn för översättningen till svenska.


Illustrationer: Louise Bird.

Galen i insekter, med underrubriken En berättelse om småkrypens magiska värld, är verkligen en spännande och mycket lärorik bok för den som är intresserad av dessa små djur. Här får man lära sig massor om insekternas beteende; vad de gör, hur de lever och annat väsentligt. Även växter får komma tills i denna bok.

Utgångspunkten är Daves gård i norra Frankrike – den han skaffade sig för att kunna skapa en fristad för humlor, fjärilar, bin och allehanda andra smådjur samt även örter av olika slag. Sådana platser börjar nämligen dessvärre bli alltmer sällsynta. Dave berättar om hur det står till med arterna på vår jord. Det är mycket intressant, men också deprimerande, att läsa om hur flora och fauna utvecklat sig under årtusendena. Just nu håller vi människor på att ta kål på väldigt många av våra "medboende" här på planeten. Men det är näppeligen någon modern företeelse, vilket man lätt kan tro. Dave skriver till exempel om att många sorters enorma däggdjur varit vanliga på olika kontinenter, men att de tidiga versionerna av människor brett ut sig och genom intensiv jakt utrotat dem. Det tycks som att vi människor varken haft eller fått förmågan att besinna oss och tänka på de långsiktiga effekterna av vårt leverne. Skillnaden från förr är att numera har vi uppfunnit teknik som gör det "lättare" att förstöra mer av vår jord allt snabbare. På detta sätt ger Galen i insekter en mörk bild av framtiden. Fastän jag är lekman i frågan, tror jag faktiskt att Dave har helt rätt.

Jag tycker att detta är en mycket viktig bok. Dels får man lära sig mycket om insekterna, deras fascinerande liv och deras betydelse för livet på jorden. Dels får man också en viktig tankeställare över vad vi människor egentligen håller på med. Jag hoppas att så många som möjligt skulle vilja läsa denna bok. Vill du veta mer om professor Dave Goulson och hans verksamhet, kan du besöka hemsidan för University of Sussex och läsa mer.Vad kan inte passa bättre, än att ta med sig just Dave Goulsons bok ut på utflykt och läsa den i så här natursköna omgivningar?! Bäst att passa på medan sådana här nejder finns kvar.En läsplatta funkar utmärkt i solen!Jag fann minsann ännu en som var ute och njöt av alla vitsipporna!Hungrig verkade hon vara ...... men efter ett tag verkade hon bli mätt ...... och lämnade vitsipporna åt sitt öde för denna gång.PS Fotografierna är tagna av mig själv med hjälp av min eminenta kamera i snillefonen – därav eventuell bristande kvalitet. DS

måndag 2 maj 2016

Harry Potter-dagen 2

Fira eller ära Harry Potter kan man göra på många sätt, har jag upptäckt. Den eminenta sidan Ebook Friendly skriver idag om författaren Meredith McCardle, som dekorerat en hel vägg med den inledande texten ur Harry Potter och de vises sten. Se här!


Bild via Meredith McCardles blogg.

Mycket, mycket imponerande och snyggt! Särskilt när man läser Merediths text om hur hon gjorde och hur mycket tid hon lade ner. Med hjälp av en overhead-projektor, svart färg vid namn Black Magic (!) och sextio timmars arbete lyckades Meredith skapa sin drömvägg. Inte undra på att hon ser så nöjd ut på sista bilden i sitt blogginlägg!

Läs mer och se bilderna på hur arbetet fortskrider på Merediths blogg. Passa också på att läsa lite om hennes böcker – det kanske är böcker som du gillar. De verkar mycket spännande. Citatet är hämtat från Merediths hemsida.

"It’s Testing Day. The day that comes without warning, the day when all juniors and seniors at The Peel Academy undergo a series of intense physical and psychological tests to see if they’re ready to graduate and become government operatives. Amanda and her boyfriend Abe are top students, and they’ve just endured thirty-six hours of testing. But they’re juniors and don’t expect to graduate. That’ll happen next year, when they plan to join the CIA—together. 
But when the graduates are announced, the results are shocking. Amanda has been chosen—the first junior in decades. And she receives the opportunity of a lifetime: to join a secret government organization called the Annum Guard and travel through time to change the course of history. But in order to become the Eighth Guardian in this exclusive group, Amanda must say good-bye to everything—her name, her family, and even Abe—forever. Who is really behind the Annum Guard? And can she trust them with her life?"


Harry Potter-dagen

Idag firas den internationella Harry Potter-dagen av alla som är begivna på denne unge trollkarl och hans magiska värld. Valet av datum för firandet beror på att just denna dag stod det stora, avgörande slaget vid Hogwart.


Tåget, som Harry Potter åker till skolan med. Fotograf: Phil Scott.

Givetvis finns berättelserna om Harry Potter utgivna som eböcker på svenska.


Värt ett besök är Pottermore, som säljer böckerna om Harry Potter, men som också bjuder på allt möjligt intressant om Harry, böckerna och filmerna. De stora Harry Potter-fantasterna väntar ivrigt på att pjäsen The Cursed Child publiceras som bok. Den berättar om vad som hände nitton år efter att händelserna i de ursprungliga böckerna utspelade sig. Själv väntar jag mer på att filmen Fantastic Beasts and Where to Find Them ska bli klar. Den utspelar sig sjuttio år före Harry Potter-böckerna, närmare bestämt i 1920-talets New York.Visst verkar den spännande?! :-)


söndag 1 maj 2016

Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön

Det har blivit dags att redovisa den allra sista novellen i novellutmaningen. Den heter Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön och skrevs av Sir Arthur Conan Doyle redan 1891. Översättningen till svenska är gjord av Tom Wilson.


Omslag: Lars Sundh.

Sherlock Holmes och hans assistent doktor Watson kallas till Boscombedalen i västra England för att bistå vid en mordutredning. I och för sig tycker den lokala polisen att de redan funnit mördaren och att bevisen mot denne är hur tydliga och självklara som helst. Men den otroligt skarpögde Sherlock inser att man gripit fel man. Redan den gripnes inledande uttalanden avslöjar detta, enligt Sherlock. När han dessutom gör ett besök på mordplatsen – en sjöstrand i en skog – finner han spår som definitivt talar för en helt annan mördare. En mångårig familjetragedi rullas upp. Men på mördarens begäran, sköter självklart Sherlock allting så diskret som möjligt.

Sherlock är en detektiv med ett skarpsinne och sådana argusögon att man inte kan undgå att bli lika imponerad som doktor Watson. Sherlock ger Watson ett synnerligen aktuellt bevis på sin iakttagelseförmåga:
"» ... För att nu ta första bästa exempel till hands, så kan jag säga dig, att fönstret i din sängkammare är till höger om rakspegeln, och jag tvivlar på att mr Lestrade ens skulle ha märkt en så självklar sak som detta.«
    »Hur i all världen.. .!«
    »Min kära vän, jag känner dig mycket väl, jag känner den militäriska noggrannhet, som utmärker dig. Du rakar dig varje morgon och vid denna tid på året rakar du dig vid dagsljus; då jag nu ser, att vänstra sidan är allt sämre och sämre rakad bakåt örat till och rent av vårdslöst rakad på undersidan av käken, är det alldeles tydligt, att din vänstra sida under rakningen måste vara sämre upplyst än den högra. Jag kan inte tro, att en man så ordentlig som du och med dina vanor skulle kunna betrakta sig i full och lika belysning och vara nöjd med att se ut på det sättet. Jag anför endast detta som ett obetydligt exempel på min metod att observera och draga slutsatser. Det är just den, som är min styrka och möjligen kan bli till någon nytta vid den undersökning vi nu gå att ta itu med.«"
Den gode Sherlock har dessutom tillägnat sig fördjupade kunskaper i fråga om aska från olika typer av rökverk.
"... jag fann cigarraska på marken, och med min speciella kännedom om olika aska efter olika sorters cigarrer kunde jag säga att det var en indisk cigarr. Jag har, som du vet, ägnat detta ämne en smula uppmärksamhet och skrivit en liten uppsats om askan av 140 olika slags pip-, cigarr- och cigarrettobak."

Det hemlighetsfulla mordet vid skogssjön är en spännande och läsvärd liten deckarpärla, som jag varmt kan rekommendera.

*

Denna novell utspelar sig till vissa delar i en skog, så därför passar den bra i novellutmaningens kategori "en novell som utspelar sig i skogen".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...