lördag 2 april 2016

The Statement of Randolph Carter

Idag har det blivit "en annan dag" och bloggen lever vidare i högsta välmåga, precis som eböckerna. Att EU skulle förbjuda dem var ju bara ett aprilskämt från hemsidan Boktugg. Du missade väl inte att läsa det roliga och välformulerade inlägget hos dem? Själv tycker jag att det var det mest lysande aprilskämt jag sett på länge. Du finner inlägget via denna länk, om du vill läsa det igen.

Idag blir det en ny novellrecension. Jag spurtar i novellutmaningen och lägger in en extra växel i novelläsningen. Dagens berättelse heter The Statement of Randolph Carter och är skriven av ingen mindre än skräcknovellernas nestor, H P Lovecraft. Den publicerades första gången 1920. 
Randolph Carter har varit biträde åt en vän i dennes forskning om mystiska, okända ting. Under deras senaste expedition till en träskmark fylld av dolda, farliga hemligheter, har vännen försvunnit. Då berättelsen börjar är Carter i förhör angående försvinnandet. Inledningsvis hävdar han att han inte minns särskilt mycket av expeditionen – så fasansfulla var hans upplevelser. Men undan för undan får läsaren veta vad som hänt.

De båda vännerna har helt enkelt öppnat en mycket gammal grav. Eftersom Carters vän varit den som kunnat mest om dessa okända hemligheter, var det också han som steg ned i den krypta, som fanns dold under gravstenen. Med sig har han en telefon och rikliga mängder telefonsladd. (Ja, detta var alltså långt före mobiltelefonernas tid, och telefoner behövde en sladd för att fungera.) Carter finns kvar ovan jord och har en annan telefon, som är ihopkopplad med vännens via sladden. Då vännen befinner sig långt nere i kryptan ringer han Carter. Det är definitivt inte för att småprata om väder och vind, som han ringer. Han uppmanar helt kort Carter att snabbt lägga stenen på graven igen och fly för sitt liv. Carter protesterar och vill komma ner och hjälpa vännen. Detta bemöts bara med ytterligare uppmaningar att illa kvickt fly. Sedan blir det tyst i luren. Vad har egentligen hänt? Plötsligt får Carter höra att någon är i luren igen. Är det vännen?

Gillar du genren skräck, är H P Lovecraft ett "måste" att läsa. Han skrev massor av noveller, och jag har bara hunnit läsa en bråkdel än så länge. Men av de jag läst, kan jag säga att variationen är stor. Det handlar om allt från fasansfulla monster till mer sorgliga noveller. För den som vill ha ett bra urval, kan jag rekommendera samlingen Skräcknoveller, som kom ut för knappt ett år sedan. Annars finns novellerna att köpa styckevis också– en del på svenska och åtskilliga på engelska.

*

Jag har läst The Statement of Randolph Carter som en del i novellutmaningen. Jag placerar den i kategorin "en novell på engelska".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...