onsdag 27 april 2016

Sånt är livet

Enligt kategori nummer 39 i novellutmaningen skall jag läsa en novell skriven av en finländsk författare. Detta har gett mig en del huvudbry. Att hitta finländska författare är en sak. Men de ska dessutom ha skrivit en novell, som finns översatt till svenska OCH som dessutom finns utgiven som ebok. Till sist fann jag Rosa Liksom, som är en pseudonym för Anni Ylävaara. Hennes novellsamling Sånt är livet är översatt till svenska av Janina Orlov.


Omslag: Sara R Acedo.

Berättelserna har inga titlar. Men en jag fastnade lite för, handlar om den blivande bruden, som förbereder sitt storslagna bröllop. Storslaget ska det bara vara – det säger tidsandan – och det tar henne tre år att planera det hela. Men faktum är att hon har ingen brudgum. Detta blir hon varse i sista stund, men finner sin egen lösning på problemet.

Egentligen är Rosa Liksoms noveller kortare än vad "normalnovellen" är. Många av dem är på bara någon enstaka sida. De går snabbt att läsa. Varje liten berättelse ger in snabb glimt av någons liv. Ofta handlar det om liv som levs bortanför den vedertagna normen. Rosa Liksom har en alldeles egen ton, som jag har svårt att finna ett adekvat ord för. När man läser vet man inte om man ska skratta eller gråta åt levnadsödena. Saker och ting står inte riktigt rätt till för de här människorna. Oavsett vad man tycker om Rosa Liksoms berättarton och hennes sätt att skriva om de här människorna, kan man inte annat än beundra hennes förmåga att kort och rappt ge en bild av ett liv.

*

Jag har placerat novellen om bruden ur Sånt är livet i kategorin "en novell av en finländsk författare" i novellutmaningen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...