torsdag 28 april 2016

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

I Tage Danielssons Sagor för barn över 18 år, som publicerades första gången 1964, finner man bland annat Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.


Karl-Bertil Jonsson. Bild ur filmen Karl-Bertil Jonssons julafton.

Behöver jag överhuvudtaget berätta om handlingen i denna novell? ;-) Varje jul sedan 1975 har kortfilmsversionen av denna berättelse visats i TV. Men det alltid roligt att läsa den text som ligger till grund för en film. På så sätt kan man ofta få en tydligare bild av de människor, som skildras.

Karl-Bertils agerande, som en slags modern Robin Hood i juletid, ger oavsett om man ser filmen eller läser novellen något att fundera över. Det är ju frapperande att fadern till att börja med inte bryr sig om att julklappen (ett handmålat porslinsfat) från faster Märta försvunnit. Men när han sedan blir varse att den kommit i händerna på en fattig – då är det plötsligt mycket viktigt att få tillbaka den.


Omslagsbild: Per Åhlin.

Tage Danielsson ger subtilt sin kritiska åsikt om överflödet och frossandet i julhandeln. Även postverket får sig en känga; det är uppenbart att Karl-Bertil och de andra unga paketsorterarna är instruerade att slänga paket rakt i betongväggar hur som helst. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är både välskriven och tankeväckande att läsa, vilket förstås även gäller övriga noveller i samlingen.

*

Jag har läst Tage Danielssons berättelse som en del i den novellutmaning jag deltar i. Jag placerar den i kategorin "en novell med jultema".PS I söndags var det bara åtta månader kvar till julafton! ;-) DS

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...