tisdag 5 april 2016

Om att råka träffa den hundraprocentigt rätta flickan en vacker aprilmorgon

Novellen med den långa titeln Om att råka träffa den hundraprocentigt rätta flickan en vacker aprilmorgon är skriven av Haruki Murakami. Den är publicerad i samlingen Elefanten som gick upp i rök. Översättningen till svenska är gjord av Eiko och Yukiko Duke. Det passar riktigt bra att läsa den just nu, när april bjuder på fina morgnar.


Omslag: Sara R Acedo.

Detta är en väldigt romantisk novell där berättaren funderar över det faktum att han plötsligt en aprilmorgon går förbi den "hundraprocentigt rätta flickan". Hur kan han veta att det är fråga om den rätta då? Jo, hans inre skakar som ett jordskalv och hans mun blir torr som en öken. Detta känner han redan på femtio meters avstånd från flickan, som snarare är en kvinna på närmare trettio år. Han funderar på att han skulle vilja lära känna henne närmre. Men hur inleder man ett samtal med någon som man möter på gatan? Berättaren är inte den som skulle fyra av en kort, snabb "raggningsreplik". Nä, han tänker ut en hel liten berättelse att inleda bekantskapen med. Det är en mycket romantisk historia, som dessutom fungerar som en sorts "metaberättelse" till novellen.

Jag har inte läst Haruki Murakami tidigare. Jag måste säga att efter att ha läst några (inte alla) av novellerna i Elefanten som gick upp i rök är jag lite kluven. Somligt är bra och somligt ger ett konstigt intryck på mig. Haruki rör sig i vardagen och det vardagliga, men plötsligt händer mer eller mindre märkliga ting. Det kan hända att jag behöver läsa mer Murakami för att vänja mig.

*

Detta är ännu en novell, som jag läst inom ramen för novellutmaningen. Jag placerar den i kategorin "en novell med en siffra i titeln". Etthundra är förstås ingen siffra. Men jag tycker att eftersom detta tal består av siffror, så kan novellen placeras inom kategorin ändå.


2 kommentarer:

  1. Det här var en av de bättre novellerna i novellsamlingen. Jag minns att jag gillade den, även om det inte blev en av dem som jag tog upp i min recension av hela samlingen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker den är riktigt söt. Tycker också bäst om den, av de jag hittills läst av författaren. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...