Under veckan som gått har jag, tack vare länkar förmedlade på Elibs Twitterkonto, kunnat läsa att EU nu (äntligen!) börjar arbeta för en möjlighet till sänkt moms på eböcker. Det var inte en dag för tidigt, tycker jag. EU planerar att låta varje land bestämma själv huruvida de vill jämställa momsen på pappersböcker respektive eböcker. Läs mer om detta hos till exempel Svenska Dagbladet, Svensk Bokhandel och Barometern.
I Sverige är just nu momsen på eböcker 25 procent och momsen på pappersböcker är 6 procent. Om man köper en titel som ebok betalar man alltså högre skatt, jämfört med om man väljer att köpa exakt samma titel som pappersbok. Väldigt orättvist! Bakgrunden är att eboken betraktas som en tjänst och beskattas som en sådan. EU har hittills inte tillåtit något land i unionen att tillämpa sitt eget synsätt på denna beskattning. Ändå har vissa modiga utbrytare gjort försök att sätta sin egen moms. Läs mer om det här, här och här.
Under senare år har en del kampanjer förekommit för att påverka EU i den här frågan. Fransmännen stod bakom en kampanj vid namn #ThatIsNotABook. Här i Sverige drev författare och förläggare kampanjen Bokvalet i somras.
Nu återstår att "se kvarnarna mala", även om det antagligen kommer att gå långsamt. Först ska EU besluta i frågan, vilket tydligen tyvärr inte kan ske förrän 2017. Sedan gissar jag att de svenska, politiska kvarnarna måste mala frågan också. Det lär ta sin lilla tid, det också. I värsta fall bestämmer sig de svenska politikerna för att behålla den höga momsen. Men man får verkligen hoppas att de sänker den. Man kan fundera på om vi kommer att få lägre ebokmoms redan före 2020 eller om det dröjer till efter detta decennieskifte.
Det känns ju ändå lite omodernt att e-böcker har högre moms än pappersböcker. Så mycket annat är ju digitaliserat. Ofta får man betala extra för att få saker utskrivna.
SvaraRaderaKlok synpunkt! Omodernt är rätta ordet! :-)
Radera