lördag 9 april 2016

Damen med hunden

Anton Tjechovs liv är mycket intressant att läsa om. Han och hans syskon växte upp med en familjetyrann till far och en sagoberätterska till mor. Då fadern blev bankrutt, blev det mer eller mindre den unge Antons uppgift att försörja familjen, trots att han studerade. Han fann flera olika sätt att försörja sig – ett av dem var att skriva korta texter till tidningar. Sedermera tog Anton läkarexamen. Under sin karriär som doktor tjänade han nästan inga pengar, eftersom han gärna hjälpte sjuka fattiga utan att ta betalt. Därför fortsatte han att skriva och hans texter blev populära. Anton Tjechov var oerhört produktiv under sitt 44 år korta liv. Han avled 1904 i tuberkulos. Under de sista åren tillbringade Anton tid i badorten Jalta vid Svarta havets kust. Där skrev han en novell, som på svenska heter Damen med hunden. Den anses som en av hans mest betydande och publicerades 1899. Anton Tjechov skrev inte bara noveller, utan även pjäser. Vissa av dessa sätts fortfarande upp. Själv trodde han inte att någon skulle minnas honom efter hans död. Tänk så fel han hade och så odödlig han blivit!


Anton Tjechov. Bild via Wikimedia Commons.

Damen med hunden är en ny kvinna, som visar sig i Jalta. Ingen har sett henne där förut. Hon ter sig lockande för den notoriskt otrogne Gurov. Han är gift, men tar alla chanser att lägga an på en kvinna. Därför har han också kommit att se på kvinnor som något slags lägre stående varelser. Det visar sig att damen med hunden också är gift. Gurov lyckas med sitt försåt och han och damen inleder en kort relation. De är båda övertygade om att de endast kommer att träffas där och då, och sedan resa tillbaka till sina respektive ordinarie liv. Men då insåg de inte att deras känslor skulle spela dem ett spratt. Gurov kan inte släppa tanken på damen. Han beger sig till Moskva och hennes hemkvarter. Känslorna är ömsesidiga och de inser att de inte kan leva utan varandra. Hur ska de nu lösa detta dilemma, då de båda redan lever i varsitt äktenskap?Jag har inte läst något av Tjechov tidigare, så detta var en intressant erfarenhet. Efter att dessutom ha läst lite om hans liv*, har jag blivit nyfiken på att läsa fler av hans titlar. Han hämtade inspiration från sitt liv som läkare, eftersom han genom detta fick insyn i såväl "höga" som "låga" människors förhållanden. Han lär ha antecknat: "Aristokrater? Samma fula kroppar och fysiska orenhet, samma tandlösa ålderdom och motbjudande död, som hos torggummorna."

*

Jag har läst Damen med hunden** som en del i novellutmaningen. Den får sin plats i kategorin "en novell av en rysk författare".*Det lilla jag berättar om Anton Tjechovs liv i inledningen, är bara en bråkdel av allt han varit med om.

**Staffan Skott har översatt denna version av Damen med hunden till svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...