fredag 15 april 2016

Dagon

I samlingen Skräcknoveller finner man många av H P Lovecrafts berättelser. Jag har tidigare skrivit om Cthulhu och Randolph Carters berättelse. Nu har jag även läst Dagon, som publicerades första gången 1919. På svenska kom den 1971 i en översättning av Sam J Lundwall.


Omslagsillustration: Andreas Kalliarides.

När vi först möter berättaren i Dagon, är han en bruten man. Han är beroende av morfin för att svepa in sitt sinne i glömskans töcken. Utblottad, och när det sista av drogen tagit slut, ser han ingen annan utväg än att ta sitt liv. Men innan dess vill han teckna ned sin historia. Vad har hänt? Vad har lett till denna plågsamma tillvaro?

Berättaren var superkargör ombord på ett lastfartyg på Stilla Havet då detta blev erövrat av ett tyskt krigsfartyg. Fångarna behandlades väl och berättaren lyckades efter fem dagar i fångenskap rymma i en liten båt. Med sig har han proviant för åtskilliga dagar. Problemet är bara att han inte är någon sjöman – han kan inget om navigering och låter den lilla båten driva omkring planlöst i hopp om att ett fartyg ska se den och plocka upp honom. På det oändliga havet faller han under långa stunder i sömn.

Efter en sådan period av sömn, vaknar han plötsligt upp och inser att allting runt honom har förändrats. Det luktar fruktansvärt illa och havet syns inte mer. Den lilla båten är omgiven av dy och gyttja. Sakta inser berättaren att havet på något sätt har försvunnit. Den enda förklaringen bör vara någon form av vulkanisk aktivitet som vräkt upp havsbottnen till ytan. Så småningom beger sig berättaren ut på en flera dagar lång vandring på den torkande havsbottnen. Han når en "kulle" och tar sig upp på den. På andra sidan blickar han ner i ett fruktansvärt bråddjup. Där får han syn på något som gör honom galen av skräck!

H P Lovecrafts klassiska noveller har kanske inte riktigt samma skräckinjagande effekt på oss nutida människor, som de förmodligen hade då han skrev dem. Men jag tycker ändå att det är intressant att läsa dem. Man kan fundera på vad människor i början av 1900-talet upplevde som hemskt och skräckinjagande kontra vad vi nuförtiden blir rädda för. Dessutom är jag ju en "hare" då det gäller nutida skräckberättelser och thrillers, så H P Lovecraft är väldigt "lagom" att läsa för min del. Dagon lär vara en av Lovecrafts mer populära noveller.

*

Jag har läst Dagon som en del i novellutmaningen. Den passar synnerligen bra i kategorin "en novell som utspelar sig på havet".
PS Dagon finns på svenska i novellsamlingen Skräcknoveller. Vill man inte skaffa hela samlingen, utan bara läsa just Dagon, så finns den utgiven som ebok på engelska. Klicka på namnet "Dagon" i min text här ovanför, så kommer du till novellen på engelska. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...