söndag 6 mars 2016

Vadehavet

När jag skulle välja en novell på danska att läsa till novellutmaningen, föll mitt val på Dorthe Nors och hennes novellsamling Kantslag.


Omslag: okänt.

I den sista novellen i samlingen, Vadehavet, får vi möta berättaren som minns en tid i sin barndom då hon och hennes mor bodde vid den sydjylländska västkusten. Modern, som var skådespelerska, mådde inte bra i den stressiga miljön i Köpenhamn och bestämde sig för att flytta till Sønderho. Inledningsvis var nog flytten bra, men snart mår modern sämre igen. Berättarens mormor kommer och bor hos dem ett tag då modern mår riktigt dåligt. Återigen mår modern bättre och mormor flyttar hem till sig. Men berättarens mor blir inte av med sin "Verldensangst". Hon gör dagliga, rastlösa promenader ner till Vadehavets av tidvatten varierande kust. Dottern/berättaren känner sitt ansvar och följer henne och övervakar henne.

Kantslag är en samling noveller om människor som är eller beter sig annorlunda av olika orsaker. De kan ha kommit på kant i samhället och försöker finna sina egna lösningar på hur de ska leva sina liv. Jag har hittills läst två av novellerna, varav Vadehavet är den ena. Tragiken är närvarande i berättelsen, på samma gång som Dorthe skriver koncist och krasst om skådespelerskan och hennes dotter. Läsvärt för den som vill läsa den här typen av noveller!

*

Jag kommer att läsa fler av Dorthes noveller. Därför placerar jag inte Vadehavet i kategorin "läs en novell på danska", som jag först tänkte. I stället kategoriserar jag den som "en novell som är den sista i en novellsamling".
PS Kantslag finns översatt till svenska. Du finner den här och här. Översättningen är gjord av Ninni Holmqvist. Vill du läsa den på norskt bokmål, så finner du den här. Pernille Rygg står för den översättningen. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...