söndag 27 mars 2016

Svævet

Veckans novell blir en, som är skriven på danska. Den heter Svævet och är hämtad från Dorthe Nors novellsamling Kantslag.
Kvinnan, som berättar i novellen, blev för ett år sedan lämnad av sin man. Han arbetade som tekniker på Vestas. I tjänsten reste han till vindkraftverk över hela världen för att tjänstgöra både som konsulent och reparatör. Kvinnan gav honom en gång en kamera, så att han kunde ta bilder av alla platser han upplevde och sedan visa henne, hon som alltid var kvar hemmavid. En av dessa platser var Dolly Sods i delstaten West Virginia i USA.

En gång kommer han dock hem och meddelar efter kvällsmaten att han tänker lämna henne. Hon blir väldigt ledsen, men lyckas dölja det väl. Alla i hennes omgivning tror att hon tar uppbrottet bara fint – ja, att hon till och med var överens med mannen om att separationen var det bästa. Det är till och med så att hon börjar tro det själv. 

Då första året har gått, efter att han lämnat henne, inser hon att hon faktiskt är fri att göra vad hon vill utan att rådgöra med någon. Att hon skulle kunna resa vart hon vill i världen. Hon bestämmer sig för att hon vill resa till Dolly Sods – den stora, vilda ödemarken. Men efter lite funderade lovar hon sig själv att hon åtminstone ska överväga att resa dit. Kanske vacklar hennes mod – vem vet. Som läsare lämnar man henne där, och hoppas att hon verkligen genomför sin dröm.

Den här novellen gjorde mig väldigt nyfiken på Dolly Sods, så jag googlade platsen, precis som huvudpersonen i novellen gjorde. Det är roligt att läsa något som väcker nyfikenheten och som får en att vilja läsa mer om en plats, ett fenomen eller en person.


Dolly Sods. Fotograf: Valerius Tygart. Bild via Wikimedia Commons.

Det är inte utan att man blir väldigt nyfiken på att se en plats som denna klippiga vildmark. Förr hade den rykte om sig att människor som begav sig in i den försvann och aldrig återvände. Numera verkar Dolly Sods vara en populär plats för vandringar, och det är lätt att förstå när man ser bilder från omgivningarna.

*

Jag fortsätter att läsa noveller till novellutmaningen jag deltar i. Den här novellen placerar jag i kategorin "en novell på danska eller norska".


3 kommentarer:

  1. läsa danska går skapligt, lyssna lite svårare.

    SvaraRadera
  2. Du lyckades förstå danskan. För utmaningen läste jag några både danska och norska, och norska var lättare en danska.

    SvaraRadera
  3. Jag har ju danska som "jobbspråk" sedan halvannat år, så danska fungerar riktigt bra för min del. :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...