lördag 12 mars 2016

Pastor Viveka och tanterna

Jag tycker att redan titeln på denna bok, Pastor Viveka och tanterna, är väldigt lockande och den väckte helt klart min nyfikenhet. Annette Haaland är författaren bakom denna mångfacetterade berättelse.


Omslag: Emma Grave på Designstudio E.

Viveka är en kvinna, som befinner sig mitt i livet, och har fullt upp med människorna omkring sig. Hon är pastor i en frikyrka i Gamla Enskede och har ansvar för hela församlingen. Hon är maka och mor. Hon har på senare tid börjat "få nog" av alla som kräver hennes uppmärksamhet. För att kanalisera sitt behov av ensamtid, har hon i smyg köpt sig en liten kolonilott. Denna försvinner hon till för att bara sitta och göra ingenting en stund. Som en liten protest mot allt, har hon också börjat klä sig i t-shirtar med tryck, som hon bär under den traditionella pastorsskjortan. På tröjorna kan det stå "Sluta gnälla!" eller "Legalisera dödshjälp!". Pastor Viveka skulle inte drömma om att visa dessa budskap för någon – de är bara hennes sätt att i smyg vara lite obstinat.

Tillvaron i församlingen, och Vivekas stress, skruvas upp då först en äldre församlingsmedlem dör och sedan ännu en. I det första fallet konstaterar polisen förgiftning. Viveka kan inte låta bli att engagera sig. Giftet visar sig vara ett, som man kan framställa ur blomman stormhatt. Plötsligt ser Viveka stormhattar i var och varannan trädgård. Överallt tycks det finnas potentiella mördare. Tanterna, som inledningsvis krävde för mycket av Vivekas uppmärksamhet, visar sig bära på både djupa hemligheter och resurser för lösandet av församlingens gåtor.


Vackra, men giftiga, stormhatten. Bild via Giftinformationscentralen.

Jag skrev i början av inlägget att detta är en mångfacetterad bok. Det är den verkligen, tycker jag, för vilken genre tillhör den egentligen? Det går inte att sätta den i något fack, vilket är både intressant och spännande. Den är en deckare, men en med mord utan blod och annat slamsigt. Den är som en feelgood-roman och på samma gång en berättelse med livsfilosofiska funderingar och budskap. Den skildrar en stressad kvinna mitt i livet, hennes tillvaro och hennes sätt att kanalisera sin stress. Tanter har väsentliga roller bland bokens alla figurer. Alla dessa ingredienser gör Pastor Viveka och tanterna till en bok jag verkligen gillar. Annette Haaland debuterar med denna titel och gör det med den äran. Riktigt roligt är att det tycks finnas planer på fler böcker om pastor Viveka – det ser jag mycket fram emot!


2 kommentarer:

 1. Kul med en sådan bok händer inte så ofta:)
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Ja, visst är det kul med en berättelse som är så mångfacetterad! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...