Sidor

söndag 14 februari 2016

Tisdagsklubben

För ett litet tag sedan hade mina bokcirkelvänner en bokchatt om Tisdagsklubben. Jag kunde tyvärr inte vara med då på grund av jobbet, men boken verkade bra, så jag läste den ändå. I denna bok är vänskapen central, så jag tycker det passar bra att tipsa om den idag på finska Vändagen. Anna Fredriksson heter författaren.


Omslag: Pär Wickholm.

Karin lever ett gott liv med ett arbete hon gillar, make, vuxna barn och små barnbarn. Men livet vänds plötsligt på ände då maken Sten får en stroke. Alla människor runt Karin tycks förvänta sig att hon ska finnas vid Stens sida tjugofyra timmar om dygnet. Chefen erbjuder till exempel lång ledighet. Visst vill Karin hjälpa sin make så gott hon kan i rehabiliteringsprocessen. Men det underlättar knappast att han blivit sur och vresig efter stroken. Karin anmäler sig till en avancerad matlagningskurs för att åtminstone en gång i veckan få komma bort och tänka på annat än sjukdom och rehabilitering. Flera personer i hennes närhet ser inte på detta tilltag med blida ögon. Hennes bästa väninna och tillika granne känner sig rentav utkonkurrerad av de nya vänner Karin får på kursen. Frågan är hur det ska gå med vänskapen och hur det kommer att gå med äktenskapet. Karin kämpar för att finna rätt spår i livet, så som det nu har blivit.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den innehåller mycket som kan vara värt att fundera över och diskutera – en bra bokcirkelbok med andra ord. Det är intressant att läsa om en sextioårig kvinna och hennes vardag då hon förväntas hjälpa sin make och kommer på kant med många i sin omgivning bara för att hon vill ha en kväll i veckan för sig själv. Gammal vänskap sätts på prov. Ny vänskap kommer som en frisk fläkt. Finns det plats för båda? Jag rekommenderar verkligen Tisdagsklubben. För den som gillar mat, finns det mycket att frestas av – matlagning är Karins stora intresse och dessutom yrke.
PS Vill du veta vad mina bokcirkelvänner tyckte? Titta in hos Bokmumriken, Milla, Västmanländskan och Boktokig. DS

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra beskrivning av denna tänkvärda bok😊
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera