onsdag 17 februari 2016

Pingvinlektionerna

Tycker du om att läsa om djur? I så fall måste du absolut läsa den underbara lilla boken Pingvinlektionerna, som Tom Michell har skrivit. Mycket söta illustrationer har Neil Baker gjort. Nille Lindgren har översatt berättelsen till svenska.


Illustration: Neil Baker.

Tom bestämde sig tidigt i livet – redan när han var barn – att han skulle bege sig till Sydamerika när han blev tillräckligt gammal. Då han var strax efter 20 år, tyckte han att tiden var mogen. Trots anhörigas protester (detta var på 1970-talet och många länder i Sydamerika var präglade av oroligheter) gav han sig iväg. Han hade sökt och fått en tjänst som lärare på en internatskola i Argentina.

Under ett lov besökte han Uruguay. Dagen innan hemresan till Argentina fick han syn på det tragiska resultatet av en miljökatastrof; tusentals pingviner hade fallit offer för ett oljeutsläpp, dött och blivit uppspolade på en strand. Mitt bland alla de döda, upptäckte Tom dock en liten stackare som var vid liv. Hans samvete bjöd honom att göra vad han kunde för denna överlevare. Under stor möda lyckades han få med sig pingvinen till den lägenhet han lånade och tvättade av den oljan. Sedan tänkte han släppa ut den i havet igen. Men när Tom burit ner pingvinen till en ren strand, vill den lilla krabaten inte ge sig iväg ut till havs*. När Tom vänder på klacken för att lämna både stranden och pingvinen, följer den efter honom. Tom funderar på vad han ska göra, och bestämmer sig för att ta med sig sin nya vän till Argentina. Det är förstås inget lätt företag, eftersom han i princip måste smuggla in fågeln.

Juan Salvador, som blir pingvinens namn, får sedermera bo på internatet till både elevernas och personalens stora glädje. Tanken är att så fort Juan Salvador återfått sitt naturliga lager av skyddande fetter i fjäderdräkten, ska han flytta till antingen ett zoo eller till en vild pingvinkoloni. Under tiden visar det sig att han blir mycket betydelsefull för många människor. Juan är en mycket sällskaplig och vänlig pingvin, som trivs bra i människornas sällskap.


Juan Salvador var en magellanpingvin. Fotograf: David. Bild via Wikipedia.

Pingvinlektionerna är en mycket rar liten historia, som man blir väldigt glad och varm i hjärtat av. Den är både välskriven och lättläst. Mellan Tom och Juan Salvador utspelar sig emellanåt en och annan liten rolig "dialog" – helt baserade på Toms tolkningar av pingvinens beteende förstås. Jag kan inte låta bli att fascineras av Juan Salvadors klokhet. Det är kul att få lära sig lite mer om pingviner. Utöver den fina berättelsen om pingvinen och människorna runt honom, får man också en liten inblick i hur det kunde vara att leva i Sydamerika på 1970-talet. Toms utflykter till de södra delarna av kontinenten och hans skildringar av natur, djur och miljö är mycket intressanta att läsa. Jag tycker verkligen att du ska läsa Pingvinlektionerna!*Varför ville inte pingvinen ge sig av så fort han hade möjlighet? Det fick Tom till sist ett svar på. Läs boken så får du också veta anledningen.

4 kommentarer:

 1. Jag blev verkligen charmad av den, så söt!

  SvaraRadera
 2. Den är underbar! Läser den just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nästan vara lite avundsjuk på de som fortfarande har denna mysiga läsupplevelse framför sig, eller hur! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...