söndag 14 februari 2016

När livet börjar om

Att öppna sitt hem och bli vän med en helt okänd människa är en viktig del i boken När livet börjar om. Det är Lucy Dillons senaste titel. För den som gillar hennes författarskap och den typ av böcker hon skriver, är denna bok verkligen "ett måste" att läsa. Översättningen har Ann Björkhem gjort. När livet börjar om har sin självklara plats bland mina boktips idag på finska Vändagen.


Omslagsdesign: Anna Henriksson.

Libby och Jason har flyttat ut till lilla Longhampton. De har lämnat sitt lyxiga liv i London för att ta över familjehotellet, The Swan, sedan Jasons far dött. Jasons mor behöver få ta det litet lugnare, tycker sonen och svärdottern. De har stora planer för hotellet. Det ska lyxrenoveras och på så sätt dra till sig en helt ny köpstark kundkrets. Men att driva ett eget företag är inte helt lätt. Det kostar pengar att renovera. Pengar har de på "renoveringskontot". Det tror Libby i alla fall.

En dag inträffar en bilolycka utanför hotellet. En ung kvinna blir påkörd och svårt skadad. Fysiskt återhämtar hon sig snabbt och bra. Men minnet har hon tappat. Hon har tydligen varken haft väska eller telefon med sig, så identifieringsprocessen blir näst intill omöjlig. Däremot hade hon en liten handskriven lapp i fickan. På denna finns en adress, nämligen adressen till The Swan. Men ingen på The Swan känner igen henne.

Libby hälsar på den okända kvinnan på sjukhuset några gånger. När Pippa, som hon själv börjat kalla sig, ska skrivas ut, blir hon hänvisad till en plats på ett kvinnohärbärge eftersom man inte vet var hennes egentliga hem är. Libby blir förskräckt över detta och erbjuder Pippa att komma till hotellet i stället. Detta blir en lättnad för Pippa. Tillsammans med Libby påbörjar hon sina efterforskningar för att försöka komma underfund med vem hon egentligen är. Parallellt försöker Libby lära känna sin svärfamiljs hemligheter. Varför är äldste sonen det svarta fåret, medan Jason är mammas favorit och därmed ofelbar? Kan det få konsekvenser om man betraktas som ofelbar?

Jag gillar verkligen alla Lucy Dillons tidigare böcker, så det var en självklarhet att kasta sig över hennes nyaste så fort den kom ut. Jag blev snabbt engagerad i berättelsen och de människor som jag möter i boken. Det är både intressant, fascinerande och lite skrämmande att försöka förstå hur en människa med minnesförlust kan uppleva sin "nya" tillvaro. Ta bara det faktum att Pippa inte har några som helst kopplingar till gamla minnen och riskerar att möta människor som vet mer om henne än vad hon själv gör. Att Lucy Dillon dessutom väver in en spännande intrig i Pippas bakgrund gör inte saken sämre. Detta är en riktig bladvändare!

Jag tycker också väldigt mycket om att Lucy låter människor från tidigare böcker ha mindre eller litet större roller även i denna bok. Det är som att råka på "gamla vänner" igen. Hundar spelar en viktig roll i samtliga Lucys böcker, så även i denna. Här får man möta ett par hundar som gör besök på sjukhuset och muntrar upp patienterna där. Väldigt intressant, det också. Dessutom finns det ett Vänlighetsträd på sjukhuset. Läs boken och ta reda på vad det är för något! Jag kan verkligen varmt rekommendera När livet börjar om.
Lucy Dillons tidigare böcker ... ... i den ordning de skrivits.

4 kommentarer:

 1. Har precis läst Hundra omistliga ting. Nu läser jag Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Har precis upptäckt Dillon och ser fram emot att läsa denna! Hoppas att allt är bra med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du flera fina läsupplevelser framför dig! Själv ser jag fram emot nästa översättning så småningom; Dillon ger ut en ny titel (på engelska) till sommaren. Allt är väl här och det hoppas jag att det är hos dig också. :-)

   Radera
 2. Jag har två av hennes böcker i bokhyllan som väntar på att bli lästa😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. O, då har har du fina läsupplevelser framför dig! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...