söndag 14 februari 2016

Måltavla

Jag firar den finska Vändagen idag genom att lämna en del boktips som på ett eller annat sätt rör vänskap. Först ut blir faktiskt en deckare. Det är andra boken i Ingrid Hedströms nya serie om diplomaten Astrid Sammils. Den första boken heter Bortfall, och den gav så mycket mersmak att jag nästan genast kastade mig över Måltavla.


Omslag: Dick Aschenbrenner.

Astrid blir utsatt för näthat och hatiska mail. En av näthatarna tycks ha sin hemvist nära Astrids gamla släktgård i Dalarna. Vad håller vederbörande på med? Övervakning av Astrid? På samma gång försvinner en väninna mystiskt efter att hennes make begått självmord. Astrid försöker spåra väninnan och börjar misstänka att hon kanske råkat illa ut. På Astrids mark i Dalarna finner man en död rumän. Han har fått ena armen kapad i en gammal vedkap och dött av blodförlust och chock. Har ett brott begåtts eller handlar det om en olycka? Saken blir inte bättre av att människor som haft samröre med rumänen tycks försvinna.

Vad har vänskap med dessa ruggiga händelser att göra? Jo, Astrid inledde en lite udda och oväntad vänskap med Carina i den första boken. I Måltavla fördjupas denna kamratskap. Dessa båda kvinnor hjälps åt att pussla ihop de till synes separata händelser, som de drabbas av. De hade inte klarat detta utan varandras hjälp. Dessutom bildas nätverk av kvinnor för att ge stöd åt varandra då de blir utsatta för näthat, och det är ju också en sorts vänskap.

Nu läser man inte den här boken i första hand för vänskapens skull. Det är snarare den rafflande gåtan som gjorde att jag nästan sträckläste om Astrid och Carina. Om man bortser från att ett årtal blivit fel och något enstaka annat fel, är detta en bok väl värd att läsa och rysa över.


2 kommentarer:

  1. Herlig når man finner bokserier man faller pladask for! Slik har jeg hatt det med Viveca Stens serie. Ha en super søndag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är härligt! Väntan kan också kännas lång – som nu när jag väntar på Ann Rosmans kommande. Hennes böcker föll jag också pladask för. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...