fredag 19 februari 2016

Gästkatten

Ibland kan man som bokläsare vilja avnjuta stillsamma berättelser mellan andra mer actionfyllda äventyr. Då är den trivsamma boken Gästkatten utmärkt läsning. Den är skriven av den japanske författaren Takashi Hiraide och översatt till svenska av Vibeke Emond.


Omslagsbild: detalj från "Chat Couturier",
gjord av Tsuguharu Foujita 1927.

Författaren bodde med sin hustru i ett villakvarter i utkanten av Tokyo då de var i trettioårsåldern. De hyrde ett litet annex med en mycket liten täppa, som hörde till ett stort hus med en mycket stor och välskött trädgård. Det större huset ägdes och beboddes av ett äldre par. Dessvärre hade den gamle mannen och tillika trädgårdsentusiasten blivit så skröplig så att paret beslutat sig för att flytta till ett äldreboende. Författaren och hans hustru, som jobbar hemifrån båda två, får löfte om att använda den stora trädgården och det stora huset mot att de ser efter det.

Ungefär samtidigt som detta sker, tar en annan granne sig an en liten bortkommen kattunge. Det visar sig vara en alldeles särskilt söt liten katt. Den ger sig ut på äventyr i kvarteren och börjar komma och hälsa på hos författaren och hans hustru. Aldrig vill den bli upplockad i famnen, men den gör sig gärna hemmastadd och finner sovplatser i deras lilla hem. De ger den mat och ser fram emot och gläds mycket åt dess besök.

Utöver berättelsen om den lilla gästkatten får man som läsare ta del av författarens iakttagelser av flora och fauna i den stora trädgården. Som före detta trädgårdsägare förstår jag hans fascination över det han ser. Både författaren och hans fru leker gärna med gästkatten i den stora trädgården. Som ett hotfullt regnmoln hänger dessvärre deras förestående avflyttning från annexet över dem. Var ska de bo? Kan de finna en bostad inom rimligt avstånd från gästkattens bostad?

Gästkatten är en stillsam och fin liten berättelse om ett vardagsliv i Japan, en trädgård och en katts betydelse, inte bara för sin ägare, utan också för andra runt omkring. Läs den när du har behov av en lugn bok.


2 kommentarer:

 1. Denna bok har jag varit nyfiken på ett tag. Men efter att ha läst din recension kommer den högt upp på önskelistan. Verkar vara 'min kopp te'. :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att min recension kan skapa läslust! :-) Bara en liten förvarning för dig som också gillar trädgård; det finns vemodiga och sorgliga inslag i boken – precis som i livet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...