fredag 5 februari 2016

Bortfall

Jag gillade Ingrid Hedströms Villette-deckare mycket, så därför var det ingen tvekan; hennes nya serie måste jag bara prova. Bortfall heter den första boken om diplomaten Astrid Sammils.


Omslag: Dick Aschenbrenner.

Astrid Sammils har råkat ut för en tråkig händelse, som egentligen är privat. Men eftersom det hela hade kopplingar till jobbet, har hon dessutom råkat i onåd och blivit "sjukskriven". Hon ärver på samma gång den anrika släktgården i Dalarna efter en gammal morbror, och bestämmer sig för att resa dit för återhämtning.

Vistelsen på gården ger dock inte riktigt den avkoppling som Astrid tänkt sig. På gården finner hon en sak som kanske visar att hennes morbror varit inblandad i ett ouppklarat brott, som skedde för trettio år sedan. När hon i all hemlighet börjar nysta i det inträffade, sätter hon saker i rullning som hon inte hade en aning om. Hennes omtyckta morbror visar sig ha ett mycket tragiskt förflutet. Inte bara denna gamla familjehemlighet kommer i dagen. Astrids efterforskningar leder henne till dagens Rumänien och en ytterst tveksam medicinsk forskning.

Ingrid berättar parallellt om Astrid och hennes önskan att få veta mer om vad som hänt morbrodern samt den rumänska läkaren Daniela och hennes arbete med vad hon inledningsvis tror är seriös forskning. Bortfall är en spännande och välskriven berättelse, som givetvis bara blir mer spännande ju längre in i boken man kommer. Ingrid intygar i början av boken att allting är påhittat, men som läsare kan man ändå inte låta bli att fundera på att det faktiskt finns både historisk bakgrund och samtida bakgrund till berättelsen. Det är ruggigt att tänka på. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker om Astrid Sammils – Ingrid har skapat ännu en spännande och läsvärd serie.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...