söndag 3 januari 2016

Vägen mellan himmel och jord

Selma Lagerlöf fick novellen Vägen mellan himmel och jord utgiven första gången i tidningen Julrosor* år 1914. Ett år senare kom den med i skriftsamlingen Troll och människor.


Omslag: Lisa Benk.

I Vägen mellan himmel och jord får läsaren möta en gammal bekant från Gösta Berlings saga, nämligen den gamle överste Beerencreutz. Då majorskan dog lämnade han Ekeby och kavaljersflygeln. Han bosatte sig i stället hos en bondfamilj i Stora Kils socken. En natt får översten ett ovanligt besök. Det visar sig vara Döden som kommit. Det är dock inte riktigt dags för översten att följa med. Ännu ett dygn har han på sig att leva. Med denna vetskap blir det viktigt att välja något bra att ägna sig åt under den sista dagen i livet.

Jag blev riktigt tagen då jag läste denna lilla pärla till novell. I all sin enkelhet har den ett tydligt och viktigt budskap. Dessutom fick jag veta vad som är "vägen mellan himmel och jord", och denna förklaring var så otroligt vacker att jag nästan fick tårar i ögonen. Selma är alltid läsvärd och denna novell blev en riktig favorit!

*

Denna vackra novell får bli 2016 års första novell i den novellutmaning jag deltar i under 2015-2016. Jag placerar den i kategorin "en novell av en nobelpristagare".

*Jag fann en annons för Julrosor i Iduns julnummer 1914. Bilden är en skärmdump och kanske inte så tydlig. Men i annonsen står att läsa ...

"Bland öfriga förnäma bidrag i Julrosor märkes SELMA LAGERLÖFS stämning sköna berättelse: Vägen mellan himmel och jord, hvari den stora författarinnan ändtligen för en gångs skull låta sin gamla härliga Gösta Berlings saga lefva upp igen för ett ögonblick."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...