måndag 18 januari 2016

Livet enligt Fikry

Vill du läsa en bok, som kretsar kring en bokhandel, en bokhandlare och massor av böcker? Då ska du läsa Livet enligt Fikry, skriven av Gabrielle Zevin. Översättningen till svenska är gjord av Marianne Mattsson.


Bild målad av Joan Griswold.
Omslagsdesign: Anne Winslow.

A J Fikry är innehavare av en bokhandel, som det inte går så bra för, på den lilla fiktiva ön Alice Island. Lägg därtill att han sörjer sin döda fru, som dog i en bilolycka. I sin bedrövelse tar A J allt oftare till alkoholen. Han äger den värdefulla originalutgåvan av Edgar Allan Poes Tamerlane, men när den på ett märkligt sätt blir stulen ur hans hem är måttet rågat. Kan saker och ting bli värre? Ja, det kanske de kan. Eller också inte. A J finner plötsligt ett övergivet barn i sin bokhandel. I ett bifogat brev vädjar modern om att barnet ska få växa upp omgivet av böcker. Därför har hon lämnat det i Fikrys boklåda. Kan A J klara att ta hand om ett barn alldeles ensam? Och vart har modern tagit vägen?

Livet enligt Fikry är på sätt och vis en feelgoodroman, men den innehåller även både tragiska och mycket sorgliga inslag. Boken är lättläst och jag blev snabbt engagerad i de människoöden jag fick möta. Det är förstås gott om boktitlar i berättelsen. Inte minst för att varje kapitel inleds med Fikrys personliga reflektioner* kring olika berättelser, såväl gamla som nya. Dessa avsnitt är riktade till en mycket speciell person i Fikrys liv, och han skriver ner dessa tankar av ett alldeles särskilt skäl. Mer än så tänker jag inte avslöja, för jag tycker verkligen att du ska läsa denna bok om genren tilltalar dig.
*Egentligen är den engelska titeln mer talande (men svår att översätta på rätt sätt) med tanke på dessa personliga anteckningar om böcker, nämligen The Storied Life of A J Fikry. Kika också på omslaget. Vad är det för en bok som finns skyltad i fönstret? ;-) DS

2 kommentarer:

  1. Det var så många som skrev om den här boken i höstas (tror jag) att jag visst råkade köpa den. Nu ska jag bara hitta ett passande tillfälle att läsa den också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du kommer att få en trevlig läsupplevelse, när du än väljer att läsa den! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...