onsdag 20 januari 2016

Farligt för familjen

Bonniers avdelning för eböcker, Bonnier Digital, arbetar sedan några år intensivt med att publicera äldre titlar ur förlagets produktion. Det är supersmart av dem, tycker jag. På detta sätt får titlarna något av ett evigt liv och läsare kan få chansen att njuta av böcker som för länge sedan försvunnit från marknaden.

Lite då och då har jag läst några av dessa titlar. En del av dem känns tidlösa och väl värda att läsa. Somliga läser man för att man till exempel blivit nyfiken på författaren. Alldeles nyss blev jag klar med Farligt för familjen, skriven av Folke Mellvig. Han var en mycket populär författare under 1950- och 60-talen. Deckare och thrillers var hans genrer. Folke var dessutom författaren bakom filmmanuset till tv-serien Kullamannen. Farligt för familjen publicerades första gången 1958.


Illustratör: Harry Rosenqvist.

Det är försommar. Familjen Hillman, bestående av far, mor och den tio-årige sonen Olle, har rest från Stockholm till Falsterbo för att stötta en väninna vars make har försvunnit. Makens kläder har hittats på stranden, och man tror att han gett sig i vattnet för att bada. Frågan är om han har drunknat. Men det är så olikt honom att ge sig ut i vattnet på det sättet, hävdar hans fru. Kapten Hillman, som har en bakgrund i det militära, kan inte släppa tanken på att något annat hänt. När han sedan finner den försvunne – död genom strypning och gömd i en klädkammare i sitt eget hem – står saken klar. Det är mord man har att göra med. Detta är inledningen till en rafflande deckare med inte bara ett mordoffer, utan två, i det annars så idylliska lilla Falsterbo.

Folke Mellvig skrev en hel serie om kapten Hillman. Han och hans fru lyckades tillsammans lösa en hel del olika mordgåtor, har jag förstått. Farligt för familjen är den första bok jag läst om denne Hillman, och jag tycker definitivt att den gav mersmak. Det är en klassisk pusseldeckare, där Hillman genom förfrågningar och eget funderande lyckas komma gärningsmannen på spåren. Miljön är i huvudsak ett somrigt Falsterbo. Enstaka scener utspelar sig i Malmö. Farligt för familjen är en lättläst deckare med tydlig 50-talskänsla.


Rälsbuss vid Falsterbo station 1970. Bild via IDstories.

Det är roligt att läsa sådana detaljer som att folk åkte rälsbuss mellan Malmö och Falsterbo. Den järnvägssträckan är tyvärr nedlagd och uppriven sedan många år. Lille Olle pratar tidstypisk stockholmsslang så det nästan hörs inne i huvudet på en. När det gäller morden, så inträffar vid mord nummer två ett fenomen som jag aldrig förr hört talas om, vare sig i deckare eller i verkliga livet. Jag tänker såklart inte avslöja något om detta, för då förstör jag läsupplevelsen för den som vill läsa Farligt för familjen. Och det tycker jag att du ska göra!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...