söndag 17 januari 2016

Ella gör sig fri

Karin Boyes novellsamling Ur funktion* gavs ut 1940. I den finner man novellen Ella gör sig fri.


Omslag: Teresa och David.

Ella har varit gift med Arvid i ett antal år. Äktenskapet har gjort henne trött och tärd, eftersom det är hon ensam som står för försörjning och skötsel av hemmet. Arvid väntar på den gudomliga inspirationen att skriva en eller annan bok. Under tiden kan han inte klara att göra annat än att slöa på soffan, flirta med andra kvinnor och kasta elakheter på Ella. Det finns inga barn, som skulle bli lidande av ett uppbrott. Det "enda" som hindrar Ella tycks vara hennes uppfostran. Vad man tagit på sig, får man bära, sa alltid hennes mor.

För femtielfte gången inser Ella att hon bör skilja sig från Arvid. Som läsare kan man inte annat än heja på henne i beslutet, då man väl fått klart för sig hur hennes situation ser ut. Min besvikelse är därför stor då Ella trots allt faller till föga och låter "stackars" Arvid bo kvar hos sig. Hon känner sig ändå fri i sitt beslut. I hennes nya känsla av frihet ingår att vara generös mot Arvid och låta honom bo kvar. Sparka ut den elaka latmasken! vill jag ropa till henne. Ella gör sig fri, heter novellen, men jag tycker det är en frihet med modifikation. Inte precis vad jag själv skulle klassa som fri.

*

Jag har läst Ella gör sig fri som en del i novellutmaningen. Jag placerar denna novell i kategorin "en novell vars titel innehåller ett verb".

*Ur funktion finns numera återutgiven som ebok. Bonniers Förlag satsar sedan några år tillbaka på att ge ut äldre titlar, vilket är väldigt skoj, tycker jag. Det finns så många äldre böcker som jag inte läst. Många av dem är riktiga pärlor! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...