söndag 31 januari 2016

Bachmanns dilemma

Veckans novell är verkligen en spännande liten godbit, hämtad ur Håkan Nessers Från doktor Klimkes horisont. Det är inte första gången jag skriver om novellerna i denna delikata samling – tidigare har jag rekommenderat både Förrättningen och Ormblomman från Samaria. Det, om något, måste ju vara ett gott betyg för berättelserna i Från doktor Klimkes horisont.
Professor Bachmann tycker sig finna tecken på att hans hustru har en älskare. Tämligen omgående bestämmer han sig för att "göra sig av" med denne inträngling utan att konfrontera hustrun. Då gäller det förstås att ta reda på vem det kan vara – inledningsvis har Bachmann bara en ensam initial som ledtråd. Men skam den som ger sig! Jakten på "C" startar och som tur är kan professorn "ta sig ledigt" från institutionen på grundval av vaga orsaker. Så småningom uppdagar han att "C" är författare och har skrivit bland annat "triviallitteratur" (Bachmanns uppfattning) i form av deckare. Med stark avsmak tvingar sig professorn att köpa C's bok "Ett stillsamt litet mord" i syfte att lära känna sin fiende bättre.

Bachmann inleder läsningen av denna titel på samma gång som han forskar vidare i hustruns kärleksaffär med den mystiske C. Han planlägger också hur han ska göra för att komma åt C. Spåren leder fram till händelser som börjar bli märkligt lika vissa skeenden i C's deckare. Hur hänger detta ihop? Är saker och ting verkligen som professor Bachmann tror?

Detta är en riktigt spännande novell i sann Nesser-anda! Den är välskriven och mycket fängslande. Gillar du att lyssna på ljudböcker kan jag rekommendera inläsningen, som är gjord av författaren själv.

*

Jag har läst Bachmanns dilemma eftersom jag deltar i en rolig novellutmaning. Just denna berättelse placerar jag i kategorin "en novell där böcker spelar en stor roll" fastän det bara är en enda bok med i handlingen. Men den spelar å andra sidan en mycket stor roll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...