torsdag 7 januari 2016

Anna's Book

Det var ett tag sedan jag skrev något om Andrées polarexpedition – ett område jag "snöat" in på lite grand. Det var också ett tag sedan jag läste klart ännu en bok som handlar om denna mytomspunna forskartrio och deras öden. Efter att ha läst ett antal böcker om själva expeditionen och dess medlemmar, blev jag nyfiken på människorna runt omkring. Framför allt Anna Charliers liv och öde funderade jag en hel del på. Hon var förlovad med Nils Strindberg, den yngste av expeditionens deltagare.

Jag fick upp ögonen för boken Anna's Book, skriven av George Macbeth. Den skulle tydligen handla om Anna Charlier. Såvitt jag vet finns den inte översatt till svenska och det var ett bra tag sedan den kom ut (1983), så jag visste inte om jag skulle kunna få tag på den. Men genom det brittiska bokantikvariatet Barter Books fann jag boken och det gick mycket snabbt att få den hemskickad.
Anna's Book handlar delvis om Anna Charlier. Den berättar också om Andrée-expeditionen utifrån Nils Strindbergs ögon. Berättelsen tar sin början år 1894 och läsaren får då möta en 16-årig Anna i hennes hemstad Klippan i Skåne. Där bor hon med mor och far, som är postmästare på orten. Anna är enda barnet. Hon berättar en del om sitt liv, såsom det tett sig dittills, och man får ta del av hennes tankar och funderingar som tonåring och ung vuxen. Enligt författaren ville fadern skaffa en informator till Anna, så att hon skulle kunna fördjupa sig i studier över sommaren mellan två skolterminer, och det är här Nils Strindberg kommer in i bilden första gången.

Varje kapitel i boken ägnas endera Anna eller Nils. De berättar var för sig sin version av historien. Nils berättelse börjar dock lite senare än Annas, nämligen 1897, och då vänder han sig till Anna. Det handlar om förberedelser inför polarexpeditionen och senare i boken får man ta del av Nils upplevelser under själva ballongfärden och isvandringen. Hela tiden är det berättat som en form av dagbokskrivande, eller möjligen brevskrivande, där han ser Anna som sin läsare.

Nils del av berättelsen är mer eller mindre en repetition av vad jag tidigare läst om Andrée-expeditionen. Utöver rena faktauppgifter, hämtade från de verkliga dagböckerna, har författaren förstås broderat ut berättelsen fiktivt. När det gäller Anna och hennes liv, antar jag att George MacBeth gjort vissa efterforskningar, men det är sannerligen svårt att veta vad som är sanning och vad som är fiktion. Boken varken inleds eller avslutas med någon verifiering av vad som kan tänkas vara sant. Den absoluta merparten av boken behandlar Nils och Annas liv under några år på 1890-talet. Avslutningsvis kommer ett kort kapitel, som handlar om en händelse år 1930.

Om man, som i mitt fall, skulle vilja läsa en mer autentisk och biografisk berättelse om Anna Charlier, är detta fel bok, enligt min mening. Är man dock intresserad av en bok som i romanform beskriver vad som möjligen kan ha utspelat sig mellan Anna och Nils samt vad som försiggick under polarexpeditionen – då kan detta vara en givande bok.
PS Om någon av mina bloggläsare vill läsa denna bok, så finns den till salu här hos mig. Jag kommer nämligen inte att behålla mitt exemplar. Skicka ett mail till ebokskorpionen [at] gmail.com om du är intresserad. DS

2 kommentarer:

  1. Tänk vad du hittar böcker om denna historia :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du, som jag "snöat in"! ;-) Jag har faktiskt några till på önskelistan, bland annat Ett sällsamt dubbelliv.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...