torsdag 31 december 2015

Rosieeffekten

För snart två år sedan läste jag Projekt Rosie, skriven av Graeme Simsion. Nu har jag läst fortsättningen, Rosieeffekten. Även denna titel har Marianne Mattsson översatt till svenska.


Omslag: Nils Olsson, Katslosa Design.

Don Tillman mötte Rosie i den förra boken. Han var då i full färd med sitt Projekt Fru, för att finna någon att gifta sig med. Nu har han alltså framgångsrikt rott det projektet i land. Tillsammans flyttar de från Australien till New York – han för en gästprofessur och hon för studier i medicin. Dons fru är dock hans raka motsats. Hon tar livet mera som det kommer, medan han helst vill göra noggranna planer för allting. När Rosie meddelar att hon väntar barn, blir Don därför ganska ställd. Enligt hans plan skulle detta inte ske än. Som den minutiöse vetenskapsman han är går han ändå in för uppgiften att bli far med stort allvar. Det blir ett nytt projekt att arbeta med, och han går in för det med liv och lust. Kanske till och med lite väl grundligt, vilket han får erfara då polisen har synpunkter på hans studier av lekande barn på en lekplats. Denna situation sätter igång en kedjereaktion av mer eller mindre galna och dråpliga händelser. Dessvärre skruvas allting åt det allvarliga hållet då Don inser att han faktiskt riskerar att förlora Rosie. Frågan är om han kan vinna hennes förtroende igen. Det är tur att de båda udda blivande föräldrarna har sina vänner, både gamla och nya, runt sig som stöd.

Jag hade mycket nöje av att läsa Projekt Rosie och det var lika roligt att få möta Don Tillman ännu en gång. Han har ett annorlunda sätt att se på världen och tar sig an den på ett ofta udda vis. Genom hans ögon får man som läsare en förståelse för människor som fungerar som han. På samma gång är det som att Don "bjuder på sig själv" och tillåter läsaren att skratta åt de händelser som kan bli dråpliga i hans liv. Rosieeffekten är en rolig fortsättning att läsa för dig som gillade Projekt Rosie.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...