söndag 6 december 2015

Ormblomman från Samaria

Söndagar har blivit novelldagar i den här bloggen. Jag fortsätter att läsa noveller skrivna av Håkan Nesser just nu. En jag tycker är mycket bra, är Ormblomman från Samaria. Den finns i novellsamlingen Från doktor Klimkes horisont. Men första gången publicerades den som följetong i Ica-kuriren sommaren 1997.
Henry Maartens har just fått höra från sin fru att hon vill avsluta deras mångåriga äktenskap. Därför faller det sig naturligt för honom att tacka ja, då ungdomsvännen Urban plötsligt ringer och ber om hjälp samt bjuder in till samvaro i sin sommarstuga. Det betyder förstås att Henry måste bege sig till den ort där han tillbringade gymnasieåren. Där har han inte varit sedan han tog studenten för trettio år sedan. Henry och Urban kommer överens om när de ska ses. Henry bokar in sig ett par nätter på det lokala hotellet innan han ska möta vännen. Dessa extra dagar tillbringar han med att vandra runt i sin gamla stad och minnas hur det var. Plötsligt får han dock en chock, då han får ett meddelande till hotellet. Det är skrivet av en kvinna, som varit död i trettio år. Eller har hon inte varit det? Hon försvann i alla fall totalt från trakten, från den ena dagen till den andra. Motsträvigt avslöjar Henry det inträffade för Urban. Denne tar entusiastiskt ledningen i en sorts privat utredning av vad som hände. Mysteriet tätnar då kvinnan hör av sig per telefon och vill träffas. Vad hände egentligen för trettio år sedan?

Personligen blir jag lätt engagerad i berättelser som denna, som dels berättar om en dåtida uppväxt och dels rymmer en olöst deckargåta. Håkan Nesser kan konsten att skriva och jag lyssnar gärna till hans egna uppläsningar också. Novellsamlingen Från doktor Klimkes horisont är helt klart mycket läsvärd!

*

Ormblomman från Samaria är en novell jag läst som deltagare i novellutmaningen. Jag placerar den i kategorin "en novell som har deckartema".


2 kommentarer:

  1. Låter intressant. Har läst alldeles för lite av Nesser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu kan jag inte låta bli att "frossa" i Nesser. Jag lyssnar på bok efter bok ... :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...